Oktober 2024 37e jaarg.-nr.9 Tsjerkeblêd foar de tsjerklike gemeenten Burdaard - Wânswert - Jislum

Meditatie


‘Geef vrede Heer, geef vrede..’ (Lied 1010)
Met deze gebedswoorden begint een van de bekende kerkliederen in ons Liedboek. De woorden van dit lied danken we aan de doopsgezinde predikant en dichter Jan Nooter. In de vier coupletten van dit lied gaat het, naast de roep- en het bidden om vrede, over mensen in angst en pijn, over mensen getroffen door oorlogsgeweld. Het is een lied dat in veel opzichten direct aansluit bij de actualiteit van het nieuws dat wij dagelijks zien en horen in de journaals. Maar daarnaast roept dit lied ons ook op om als navolgers van Christus vredesstichters te zijn en om in ieder geval dàt te doen wàt we kunnen. Bij het zien van oorlogsellende komen bij ons vaak gevoelens op van onmacht en die gevoelens zijn zonder meer begrijpelijk en de dichter Jan Nooter was zich dat ook heel bewust. Maar toch was hij ook doordrongen van het besef dat die gevoelens niet het laatste woord mogen hebben. En wanneer wij roepen en bidden om vrede dan zullen we in ieder geval dat moeten doen wat wèl in ons vermogen ligt en dat kan al door organisaties te steunen die hulp bieden aan de duizenden die het slachtoffer zijn van oorlog en geweld. En waar maar mogelijk zullen we mensen moeten steunen die proberen bruggenbouwers te zijn en die hun uiterste best doen om met elkaar een vredesproces op gang te brengen. Een indrukwekkend voorbeeld van samenwerken om echt vrede te krijgen beluisterde ik afgelopen zondag 29 september in het programma Buitenhof waarin presentator Twan Huys in gesprek was met Rula Daood en Alon-Lee Green. Rula is een Palestijnse vrouw en staatsburger van Israël en Alon is een man en Israëlisch staatsburger met een Joodse achtergrond maar samen zetten zij zich met de organisatie ‘Standing - Together’ in voor het op gang brengen van een vredesproces dat recht doet naar beide kanten toe. Het was indrukwekkend hoe in dit gesprek gesproken werd over een weg naar vrede.
Tegen alle donkerte van oorlog en ellende in, werd hier respectvol met elkaar gesproken over- en getuigd van de noodzaak om door samenwerking tot echte vrede te komen. Duidelijk kwam naar voren dat blijvende vrede alleen tot stand kan komen wanneer mensen bereid zijn om samen met elkaar, met respect voor elkaars achtergrond, bruggen te bouwen naar een nieuwe toekomst. En laat het zo zijn dat wij in onze gebeden deze moedige bruggenbouwers  opdragen aan God en vragen om zegen over hun werk. En laten we daarbij de woorden uitspreken van lied 1010: “Geef vrede Heer, geef vrede”.
T.R.A. Simonides




Gebedsgroep

De gebedsgroep komt op vrijdag 8 november bij elkaar bij Nelie Kroodsma.
We beginnen om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom


BIDDEN

Bidden is niet enkel knielen;
’t Is in ’t huis van onbeminden
En in grauw mizerie-zielen
Veel verborgen liefde vinden.

Bidden is de bittere dingen
Met een zacht gezeg vergoeden;
’t Is doorheen zijn tranen zingen
En in alles ’t schoon vermoeden.

Bidden is langs donkere paden
Lampen van gevoel doen branden;
Bidden is de schoonste daden
Dragen op zijn eigen handen.

Bidden is in stilte weten
Weelde en weedom van elkander;
Bidden is zichzelf vergeten
Om te peinzen aan een ander.

      Alice Nahon




 

Minsken fan ‘e wei

‘Dan iets voor u die zegt: ‘vandaag of morgen gaan we naar die en die stad. Daar blijven we een jaar, we zullen er handel drijven en geld verdienen.’
U zou moeten zeggen: ‘Als de Heer wil, zijn we dan in leven en zullen we dit of dat doen.’
(Jakobus 4:13 en 15, NBV21)

Deo Volente

Ik maak het mezelf wel lastig, met zo’n tekst uit Jakobus boven de nieuwsbrief. Je hoort de woorden ‘zo de Here wil’ of ‘Deo volente’ tegenwoordig niet zo
vaak meer, maar onlangs werd ie me vanuit onverwachte hoek onder de neus gewreven in verband met al onze kerkelijke plannenmakerij. Dachten we nu echt dat wij zo de toekomst van de kerk kunnen bepalen? Dat zette mij aan het denken. Maar hoe combineer ik dat met alles wat ik verder nog met u wil delen? We hebben in onze classis namelijk mooie plannen voor het nieuwe seizoen en het zou wel handig zijn als u die alvast in uw agenda zet…

 

Ontmoetingsdag kerkelijk werkers

Vorig jaar was er een bijzonder geslaagde bijeenkomst voor kerkelijk werkers. Het ging toen vooral over de positie van kerkelijk werkers in onze kerk. Dit jaar is er weer zo’n bijeenkomst, maar dan met een meer toegespitst thema: de preek. Kees van Ekris, dit jaar theoloog des Vaderlands, zal er een inleiding over houden, waarna we in gesprek gaan en elkaar tijdens een lunch kunnen ontmoeten. Het geheel vond plaats op 9 oktober 2024 in De Lantearne te Surhuisterveen.

De classis komt naar u toe!
Bij de herindeling van de classes in 2018 werden in Fryslân zeven classes samengevoegd tot één. Voor veel gemeentes is afstand tot die classis een flink stuk groter geworden. Deels wordt dat opgevangen door de Ring, maar toch: we willen classis en gemeente weer wat dichter bij elkaar brengen.
Het eerste wat we gaan uitproberen om dat voor elkaar te krijgen is onze vergaderlocatie. De classicale vergadering waar al onze 30 afgevaardigden bij elkaar komen, zal voortaan op steeds een andere plek in onze classis zijn:
  • op 19 november 2024 in Burgum,
  • op 23 januari 2025 in Joure, en op 22 mei 2025 in Franeker.
Om iedereen de gelegenheid te geven mee te doen, beginnen we om 19.15 uur met een korte viering. En ook de vergadering is voor het grootste deel als gast mee te maken. Weet u welkom!
 

Preekvoorziening nieuwe stijl

De classicale vergadering in november zal voor een groot deel in het teken staan van de preekvoorziening. Dit blijkt in steeds meer gemeentes een probleem te zijn en mede daardoor worden predikanten steeds eerder gebeld: soms al twee jaar in het voren. Dat laatste kan natuurlijk de bedoeling niet zijn, daarom gaan we met elkaar op zoek naar creatieve oplossingen. Hierboven schreef ik al dat u de vergadering als gast kunt bezoeken, en die uitnodiging betreft hier met nadruk ook de preekregelaars.
 

Oproep aan preekvoorzieners

Ik kan nu natuurlijk nog niet zeggen tot welke conclusies we in november zullen komen, maar het zou me niet verbazen als we een datum afspreken waarop het jachtseizoen van de preekvoorziening begint. Daarom roep ik preekvoorzieners, predikanten, emeriti en houders van een preekconsent op om te wachten met het maken van afspraken voor 2026 tot we de besluiten van de novembervergadering bekend hebben gemaakt. Volgt u daarvoor de berichtgeving op onze website: classisclassisfryslan.nl

Waar blijft de jeugd?
Anders dan menigéén denkt is er wel degelijk jeugd in de kerk. Het probleem is alleen dat we nooit precies weten wáár. Er kan een tijdlang een leuke jeugdgroep in uw gemeente zijn, maar door werk en studie van de deelnemers kan die ook zomaar weer verdwijnen. Ergens anders ontstaat er juist weer één, omdat een mooie groep van de kindernevendienst elkaar niet los wilde laten. Of anders is het een vonkje van de Geest. Het is elk seizoen weer anders. En wat nu als zo’n groep professionele begeleiding zoekt? Het zou mooi zijn als we in de classis één of meer goed geschoolde jeugdwerkers zouden hebben die we daar in kunnen zetten waar jeugd is. De classis vormt al een werkgroep om zoiets op te zetten, we zoeken nu gemeentes die hierin mee willen denken, hier middelen voor vrij willen maken òf zelf een jeugdwerker zoeken. Reacties zijn welkom bij op mijn mailadres.

 

Themaronde ‘Armoede’

In het voorjaar organiseert Jannie Boonstra (consulent Kerk in Aktie) samen met ondergetekende voor de diaconieën in onze classis een viertal bijeenkomsten rond het thema ‘Armoede’. De meeste armoede is ‘stille armoede’ en daarom vraagt het een stukje toerusting om de signalen goed op te vangen en er adequaat op te reageren. De bijeenkomsten worden gehouden op middag en avond en op vier verschillende locaties, zodat is er voor ieder wel een mogelijkheid is om erbij te zijn:
  • 10 maart (avond) Heerenveen
  • 17 maart (middag) Stiens
  • 24 maart (avond) Sneek
  • 31 maart (middag) Surhuisterveen.
Naast diakenen zijn ook andere belangstellenden van harte welkom!
 

Werkzaam vermogen

Zoals u wellicht weet is onder de noemer ‘werkzaam vermogen’ de laatste jaren in onze kerk een gesprek gaande over kerkelijk vermogen en de mogelijkheden om dit in onderlinge verbondenheid en solidariteit vruchtbaar te maken voor het kerkelijk leven als geheel. Namens o.a. de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) doet Gerard Frank Sollman een onderzoek naar verschillende inzichten die er binnen onze kerk rondom dit thema leven. Op zijn verzoek heb ik een aantal gemeentes in onze classis uitgezocht die hier elk heel verschillend instaan. Maar misschien was daar uw gemeente niet bij, terwijl u hier wel graag aan mee had willen doen. Als u me daar deze maand nog over mailt gaan we kijken of dit nog mogelijk is. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk verschillende invalshoeken meegenomen kunnen worden.
 

Vierjaarlijks bezoek classispredikant

De classispredikant hoort eens in de vier jaar uw kerkenraad te bezoeken, om te horen hoe het staat met het geestelijk leven in uw gemeente. Die cyclus van vier jaar is een mooi streven, ook om te voorkomen dat ik in de ene gemeente heel vaak, en in de andere nooit kom. Ik ga daar dus, keurig in volgorde, mooi mee door. Ondertussen praat het wel zo gemakkelijk als er één of twee stevige vragen op tafel liggen, daarom haal ik uw gemeente graag naar voren als er van die vragen zijn! Een mailtje van uw scriba is daarvoor genoeg.
 

Deo Volente

Wat zei Jakobus maar weer over al die plannen? ‘U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet. U bent immers maar een damp, die heel even verschijnt en dan al verdwijnt.’ Dat schrijft hij in vers 14. Het past ons niet om de toekomst in beton te gieten, er moet ook een gaatje open blijven voor de Geest. ‘Tenzij de wederkomst ons voor is’, zei een collega er ooit bij elke afspraak bij. Onder dat voorbehoud hoop ik dat u toch iets met onze plannen kunt doen.
Met hartelijke groet, ds. Riemer Praamsma, uw classispredikant



 

Uit de gemeente

Protestantse gemeente
Burdaard-Wânswert-Jislum


 

In Memoriam: Sjoerd Akkerman

Op vrijdag 30 augustus is Sjoerd Akkerman overleden op de leeftijd van 78 jaar. Echtgenoot van Sjoukje Akkerman-Kooistra, heit en pake. Sjoerd overleed in het verpleeghuis in Wolvega, waar hij vanwege zijn gezondheid half augustus was opgenomen. Met Sjoukje en het gezin woonde hij al 57 jaar aan de Wânswerterdyk nummer 11. Sjoerd was groot en joviaal. Met een luide stem die goed te horen was. Hij had graag mensen om zich heen, maakte elke dag zijn vaste rondje door het dorp. De laatste jaren deed hij dat op zijn scootmobiel, want het lopen werd alsmaar minder en fietsen ging ook niet meer. Sjoerd was ook rechtlijnig en hield vast aan zijn mening. Het liefst bepaalde hij zelf wat er ging gebeuren en hoe dat dan moest gaan. De laatste weken was hij totaal afhankelijk van zorg en dat leverde bij Sjoerd heel veel strijd en frustratie op. Sjoerd was een trouw kerkganger. Zijn scootmobiel stond bijna elke zondag in het halletje van de kerk. 5 juli zag ik hem voor de laatste keer in de kerk, dat was in de dienst in Wânswert. En bij het zingen kon je de sterke stem van Sjoerd er soms bovenuit horen. Sjoerd was geen prater over zijn geloof. Maar hij zocht telkens zijn toevlucht bij God. In de kerk word je bij God gebracht.
De afscheidsdienst werd gehouden op woensdag 4 september in de Tsjerke oan ‘e Ie in Burdaard. In die dienst lazen zijn zussen Riekje en Corrie een gedicht voor over het leven van Sjoerd. Uit de Bijbel luisterden we naar woorden uit 1 Korinthe 13. Daarin gaat het over de liefde. De liefde geeft ons hoop en vertrouwen voor de toekomst. Het leven is onoverzichtelijk, dat staat ook in dat hoofdstuk, maar de liefde helpt ons verder. En de liefde van God is zeker, dat zien we in Jezus Christus. We mogen voor de toekomst onze ogen op Hem gericht houden. Deze woorden klonken bij de kerkelijke bevestiging van het huwelijk van Sjoerd en Sjoukje. Nu we zonder Sjoerd verder moeten, klinken deze woorden opnieuw.
Na de afscheidsdienst vond de begrafenis plaats op het kerkhof bij de Tsjerke op ‘e Terp. We wensen Sjoukje, de kinderen en kleinkinderen en overige familie troost van God toe!




 

Verslag kerkenraadsvergadering op donderdag 12 september 2024

 

1. Voorzitten/welkom en opening door ds. G. Timmer

Omdat ds. Timmer het eerste gedeelte van de avond andere werkzaamheden had, wordt deze taak (zo lang als nodig) overgenomen door W. Reitsma-de Boer.
Na de eerste 5 verzen uit Psalm 127: ‘Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers; als de HEER de stad niet bewaakt, vergeefs doet de wachter zijn ronde’, volgt een meditatie van Alie Holman.

 

2. Evaluatie afgelopen en vooruitblik komende kerkdiensten

Er is een slotdienst geweest en een Avondmaalsdienst. Er hebben 115 kinderen meegedaan aan de survival. Vanwege het weer is besloten deze activiteit los te koppelen van het startweekend. En de survival begin september te organiseren.

3. Waarneming T.R.A. Simonides in vakantieperiode, hij zal hiervoor worden bedankt.

 

4. Overdragen kaarsen/verjaardagen in kerkblaadje

Mw. S. Akkerman wil haar taken (kaarsen/verjaardagen) graag overdragen.
2 kerkenraadsleden gaan haar een bezoekje brengen, en dit verder regelen.

5. Gemeenteleden... wie stelt zich beschikbaar?

Veel mensen zijn benaderd en gevraagd. Twee gemeenteleden hebben toegezegd zitting te willen nemen in het college van kerkrentmeesters, maar willen niet worden bevestigd.
De meeste mensen willen wel eens wat doen, maar geen functie in de kerkenraad. Als kerkenraad moet je voortdurend aangeven hoe we er als gemeente voor staan wanneer er zo weinig mensen zijn die een functie in de kerkenraad of in het college van kerkrentmeesters willen bekleden.
Praktische consequenties zijn dat er geen beslissingen kunnen worden genomen over bv. (het afstoten van) de gebouwen, dat er geen bezoeken meer kunnen worden afgelegd, geen acties kunnen worden georganiseerd. Op bestuurlijk gebied kan dit een probleem worden.

 

6. Uitslag monumentenwacht/meerjarenbegroting komende 10 jaar/MFC

Inmiddels is één inspectierapport binnen van de Tsjerke op’e Terp, we wachten nog op het rapport van de Tsjerke oan’e Ie. De kerkrentmeesters hebben nog niet vergaderd.
 

7. Onderwerp gemeenteavond

Omdat er nog niks bekend is omtrent de situatie van de gebouwen zal de gemeenteavond waarschijnlijk pas in december plaatsvinden. Tijdens de kerkenraadsvergadering van 23 oktober zal dit punt op de agenda komen.
 

8. Commissie laatste zondag kerkelijk jaar

Het pastoraal team zal meehelpen om deze dienst te organiseren (kaarsen regelen, liturgie opstellen)
 

9. Rapportages

Ds. Timmer: alle activiteiten zijn weer opgestart, wat het jeugdwerk betreft is er een programma voor de clubs gemaakt: de groepen 5/6 en 7/8 hebben club op de donderdagmiddag, bij de clubs worden de ouders weer betrokken. Ook zal de tienerkerk weer worden opgestart.
Ouderlingen: een aantal ziekenhuisopnames hebben de aandacht gevraagd; de gespreksgroep voor vrouwen staat gepland in okt/nov/jan.
Kerkrentmeesters: H. Meindertsma is naar de classisvergadering geweest en doet hier verslag van: er is nogal wat commotie ontstaan op de beslissing dat gemeentes met veel bezit meer moeten afdragen. In Friesland speelt dit nogal en onze gemeente krijgt hier dan ook mee te maken. Men zal nog naar Utrecht gaan om te proberen deze maatregel terug te draaien.
Diakenen: Over de collectes… Het collecte-lopen is nog geen probleem, maar de handelingen daarna wel: het tellen en het geld beheer.

 

10. Sluiting

P. v.d. Velde-Elgersma sluit de vergadering met het voorlezen van het gedicht ‘Voetsporen’ (uit: Heer ik kom tot U).


 

Bericht van het college van kerkrentmeesters

Abonnement Tsjerkeblêd

Bij degenen die het Tsjerkeblêd automatisch betalen zal het bedrag van het abonnement begin november worden afgeschreven. Het abonnement voor het Tsjerkeblêd bedraagt € 12,00 per jaar. (Voor de postabonnementen komt daar nog € 24,48 aan portokosten bij.) In oktober krijgen degenen die het Tsjerkeblêd niet automatisch betalen een brief om het abonnementsgeld via de bank over te maken.
 

Vaste vrijwillige bijdrage

Het begin van het winterseizoen is misschien een goed moment om te controleren of u bij bent met het overmaken van uw vaste bijdrage.
Graag het bedrag overmaken op bankrekening NL27 RABO 03672.00.538 t.n.v. Prot. Gem. Burdaard-Wânswert-Jislum.

 

Collectebonnen

Omdat we steeds meer met onze betaalpas betalen wordt het muntgeld steeds minder gebruikt. Het alternatief voor muntgeld in de collecten in onze kerkdiensten is de collectebon. Als u de collectebon(nen) in de zondagse collecten doet, telt de waarde van de bon mee in die collecte.
De collectebonnen zijn verkrijgbaar in vellen van 20x € 0,50 voor € 10,- , vellen van 20x € 1,- voor € 20,- en vellen van 20x € 2,- voor € 40,-. U kunt ze betalen op rekeningnummer NL27 RABO 03672.00.538 t.n.v. Prot. Gem. Burdaard-Wânswert-Jislum, met vermelding welke collectebonnen u wenst. Daarna kunt u ze afhalen bij G. Talsma, Eewal 53
.



 

Uitnodiging gespreksgroep jonge vrouwen

Je bent welkom!
Op dinsdag 15 oktober 2024 in Op’ e Hichte voor een gesprekskring voor vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. Om 19.30 uur staat de koffie klaar en om 20.00 uur starten we deze eerste avond (van 3). Markus 1:1-15 is de leidraad voor ons gesprek.
Wil je meer informatie dan kun je contact opnemen met Brigitta Wiegerink, tel. nr. 06 550 721 89.



'======================================================================================

 
terug