36e jaargang - nr.02 Februari 2023.
Meditatie:
‘Water uit de Rots'
De afgelopen weken ging één van de diensten over Numeri 20: het verhaal over Meriba en het water uit de Rots. Geen onbekend verhaal voor de meeste van ons; ook voor mij niet. En toch, al ben ik meer dan 33 jaar predikant - steeds opnieuw ontdek je toch ook weer nieuwe dingen. Grondig lezen, commentaren erop naslaan, preken van collega’s … dan worden je soms de ogen geopend voor dingen die ik in elk geval over het hoofd zag of die mijn hart niet raakten.
Zo wist ik van dit verhaal al wel dat Mozes in plaats van ‘slaan op de rots’ van God de opdracht had gekregen om ‘te spreken tot de rots’. Maar aan die fout gaat in Numeri 20 nog een andere fout vooraf! God geeft Mozes namelijk de opdracht: “In het bijzijn van de Israëlieten moet je de rots daar bevelen water te geven” (vs 8). Maar wat doet Mozes vervolgens? In vers 10b lezen we: “Luister opstandig volk, zullen wij voor u water uit deze rots laten stromen?!” Terwijl God opdracht gaf tot de rots te spreken, richt Mozes zich tot het volk! Waarom?! Ik heb wel zo’n vermoeden. Blijkbaar is Mozes het gezeur/ het ‘gemumereer’ van het volk zo zat, dat hij eerst zijn gal moet spuien, zijn eigen frustratie eruit gooit ! Heel menselijk, kan je van één kant zeggen. Maar Mozes is dezen niet trouw aan het ambt waartoe hij geroepen is. In plaats van ‘erop timmeren’ (op de rots, maar ook op het volk), had hij van Gods mildheid en vergeving mogen spreken. Hij had het evangelie mogen brengen: ook nu weer heeft God geduld met jullie en wil Hij jullie water geven, levend water uit de Rots.
Hoe belangrijk is het dan dat wij (ook als ambtsdragers) telkens weer blijven vragen om levend water! Hoe belangrijk dat we dicht bij de bron en dicht bij onze opdracht blijven!!
Mijzelf helpt de Bijbelpodcast “Eerst dit” daarbij. ‘Underweis fan Eastermar nei de klaai’ luister ik op de Centrale As regelmatig naar deze Podcast. Zo wordt de Centrale As niet alleen een goede verbinding tussen Burgum en Dokkum, maar ook tussen mij en mijn Hemelse Zender! Graag beveel ik “Eerst dit” dan ook van harte bij u aan!!
ds. A. Elvering
Gebedsgroep
Gebed is het raam dat God heeft geplaatst in de muren van onze wereld.Laat het gesloten en de wereld is een koud en donker huis. Maar schuif de gordijnen open en je ziet het licht. Open het raam van gebed en roep de aanwezigheid van God aan in je omgeving.
De gebedsgroep komt op vrijdag 3 maart 2023 bij elkaar bij Ypie Kingma, Obermanstrjitte. We beginnen om 20.00 uur. Een ieder is van harte welkom.
Keunstmjittige yntelleginsje
Yn it Frysk Deiblêd fan okkerdeis stie wat oer it hjir boppsteande, mei de namme ChatGPT. Dat wurd wienen wij alris earder tsjinkaam yn ús blêd by de gemeente Burdaard. It betsjut 'tinke oer taal' kin ús sneins yn tsjerke ferrykje. Fan byld nei tekst, hopelik hearre wy der nochris wat mear dúdlikheid oer. In pear dagen earder yn harren FD Kommentaar, mei in pakkende titel: "Foar it begripen fan de bibel binne tsjerken ûnmisber", wat oer de bibelmoanne dy’t rint fan 22 jannewaris oant 22 febrewaris. Foar de fjirde kear stiet de bibel mear sintraal. Dêryn wurdt ek in opsomming jûn fan de bibelsoarten dy’t der binne, in mannebibel, in froulju's bibel, in griene bibel, in stúdzjebibel, in oantekens bibel, HSV, NBV BGT, op ’e nij besjen fan de steatenfertaling, nije bibelfertaling en in bibel yn gewoane taal, en in noch út te kommen Fryske fertaling. It hâld mar oan. Wêr lêze wy út? Kin dy boppesteande yntelleginsje ús ek helpe? De Bibel is noch altyd it meast ferkochte en fertaalde boek fan ’e wrâld.
E.R.
Voor vrouwen, een boeiende lezing over: Van Pesach naar Pasen
De tweede interkerkelijke vrouwenochtend van dit jaar op vrijdag 24 februari 2023. Even niks moeten, koffiedrinken, zingen, bidden, bijbellezen en luisteren naar Marijke van Dijk uit Boornbergum. Uitleggen hoe zo’n ochtend is, is moeilijk. Kom gewoon langs en ervaar het!
Waar: MFC Burdaard, Schoolstraat 12
Wanneer: 24 februari 2023
Aanwezig: kinderoppas, een boekentafel van de Evangelische Boektiek, collecte in de pauze
Prijs: 5 euro, inclusief koffie/thee met wat lekkers
Neem gerust een vriendin, familielid, buurvrouw of collega mee. Iedereen is van harte welkom!
Maatje minder
In het Nederlands dagblad van 23 november 2022 schrijft Corjan Matsinger (jongerenwerker en religieus trendwatcher) over het jeugdwerk. Jarenlang was het jeugdwerk in kerken een maatje M. Maar de shirts zijn gekrompen naar maat S of XS. Covid heeft dit effect versneld en versterkt.
Ook in de Protestantse Gemeente Burdaard Wânswert Jislum zien we dat het een maatje minder wordt. We zijn dankbaar voor alle kinderen die meedoen in het jeugdwerk. Als we echt gaan tellen dan komen we soms niet verder dan XS. Er zijn in Nederland nog genoeg megakerken met XL-groepen. Wat ook gebeurt: slimmer organiseren. In de woorden van Matsinger: kerkelijke jeugdgroepen gaan dan samen met al die kleine lokale XS-groepjes naar een groot event zoals Opwekking of Taizé, zodat er toch een XL-effect voelbaar is. Dan stelt Matiger de vraag naar het nieuwe groot. Wat willen wij de jongeren in de gemeente eigenlijk bieden? Hij verwijst naar een woordgebruik uit Engeland. Daar spreekt met over ‘youth ministry’. Een bediening voor de jeugd. Waarmee kunnen we de jongeren bedienen? Wat hebben zij nodig in deze tijd waarin presteren, keuzestress en eenzaamheid veel voorkomen? Waar zoeken jongeren hun inspiratie en voorbeelden? XS kan heel groot zijn. Namelijk in het onderhouden van persoonlijke contacten met de jeugd. Want dat is toch de essentie van jeugdwerk: contact leggen en houden met jongeren. De jeugdclubs in onze gemeente zijn daarom verspreid over verschillende avonden. Dan heeft de leiding meer mogelijkheden om de jeugd echt te leren kennen. In een S of XS-groep gaat dat gemakkelijker dan in een XL-groep. Een goede keuze! De toekomst van het jeugdwerk ligt volgens Matsinger voorlopig niet in jeugdwerk maatje L of M. Klein is het nieuwe groot. En vanuit die gedachte daagt hij de lezers uit om te durven dromen van jeugdwerk in XS-formaat. Niet meer met een grote groep kinderen in een touringcar ergens naar toe, maar met een groepje in je eigen auto. Jeugdwerk XS is flexibel, missionair en maatwerk. Het is heel uitdagend om over deze dingen na te denken. Want het maakt je los van de vaste patronen. Het laat ons ook zien hoe we verslaafd zijn aan prestige. Hoe graag vertellen we niet de XL-successen van kerkelijk jeugdwerk? Wat dat betreft gaat het er in de kerk niet anders aan toe dan in de sport en in de media. Echt anders durven zijn. Niet alleen op het gebied van de inhoud. Maar ook op gebied van grootte. Dat is de vraag die op ons afkomt. XS als het nieuwe groot. Als het lukt om in het jeugdwerk daar gestalte aan te geven, zal dat een zegen zijn voor de kerk als geheel.
Bijbelleesrooster:
Februari
9 Spreuken 21:22-31
Het paard wordt
gereedgemaakt
10 Matteüs 5:1-10
Gelukkig
11 Matteüs 5:11-20
Zo moet jullie licht
schijnen
12 Matteüs 5:21-32
Ga je eerst verzoenen
13 Matteüs 5:33-48
Wees volmaakt
14 Spreuken 22:1-8
Een goede naam
15 Spreuken 22:9-16
Een zuiver hart
16 Spreuken 22:17-29
Een aandachtig oor
17 Psalm 24
Hef uw hoofd omhoog
18 1 Korintiërs 3:1-9a
U bent zijn akker
19 1 Korintiërs 3:9b-23
U bent zijn bouwwerk
20 1 Korintiërs 4:1-13
Wie denkt u wel dat u
bent?
21 1 Korintiërs 4:14-21
Opvoedkunde
22 Matteüs 6:1-18
Bid als volgt
23 Matteüs 6:19-34
Kijk naar de vogels
24 Matteüs 7:1-12
Zoek en je zult vinden
25 Romeinen 5:1-11
Leven in vrede met God
26 Romeinen 5:12-21
Door één mens
27 Romeinen 6:1-15
In dienst van God
28 Romeinen 6:15-23
In dienst van de
gerechtigheid
Maart
1 Numeri 10:11-36
Op weg met God
2 Numeri 11:1-9
Vuur van de HEER
3 Numeri 11:10-23
Gedeelde last
4 Numeri 11:24-35
Onverzadigbaar
5 Psalm 106:1-23
De zonde van onze
voorouders (1)
6 Psalm 106:24-48
De zonde van onze
voorouders (2)
7 Numeri 12:1-16
Zo bescheiden als Mozes
8 Numeri 13:1-3,17-24
De eerste druiven
9 Numeri 13:25-33
Beren op de weg
=======================================================
36e jaargang - nr.01 Januari 2023.
Meditatie
‘En altijd vraag ik dan of God mij de gelegenheid wil geven eindelijk naar u toe te komen.’ (Romeinen 1 vers 10)
Het jaar 2023 ligt voor ons. Het is alsof we een leeg schrift in handen krijgen gedrukt
en we mogen in dat schrift gaan opschrijven wat we willen. Natuurlijk zijn we van
plan om mooie en goede dingen te gaan opschrijven. Gezond leven, tijd voor elkaar,
onszelf en God, iets goeds van 2023 maken. Goede voornemens genoeg!
In de Bijbel staat niets over de jaarwisseling. De tijdsindeling zoals wij die nu kennen,
bestaat in de dagen van de Bijbel nog niet. Maar in de Bijbel staan wel goede voornemens. Zo is Paulus van plan om de gemeenteleden in Rome te gaan bezoeken. Hij
schrijft vanuit Korinthe (in Griekenland) alvast een brief, maar hij hoopt persoonlijk
naar Italië te kunnen reizen. Hij verlangt naar een persoonlijke ontmoeting, waarin
hij en de gemeenteleden elkaar kunnen versterken.
Een goed en mooi voornemen van Paulus. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen
om de reis naar Rome te maken. Waarom niet? We kunnen denken aan praktische
hindernissen. Paulus had misschien nog geen geld voor de reis. Of hij was nog druk
bezet met zijn werk in Korinthe. Sowieso is het maken van een reis in die tijd een
hele onderneming die veel tijd en geduld vraagt.
Maar er is meer. Paulus heeft het idee dat God hem nog niet de kans heeft gegeven
om naar Rome te gaan. God moet hem de gelegenheid geven. In Romeinen 15 vers
32 schrijft Paulus: ‘Dan kan ik, als God het wil, naar u toe komen om in uw gezelschap
nieuwe kracht op te doen.’ Paulus maakt zijn goede voornemens afhankelijk van God.
Hij wacht op de leiding van God. Deo volente zal Paulus naar Rome reizen. Als God
het wil. Bij het begin van het nieuwe jaar krijgen wij als het ware een leeg schrift
in handen gedrukt. We staan klaar om de 365 bladzijdes te gaan vullen met goede
voornemens om iets moois te maken van 2023. Maar
voordat we gaan schrijven en tekenen vragen we naar de
leiding van God, zoals Paulus dat ook doet. Want wij hebben toch niet alles in handen? Moeten wij bij onze voornemens ook niet zeggen: Deo volente? Maar hoe weet je
wat God wil? En als je zelf iets wilt, maar het gebeurt niet.
Hoe moet je daar mee omgaan? Een belangrijk punt, want
we weten dat niet al onze goede voornemens in 2023
gerealiseerd gaan worden. Er zullen zeker goede voornemens sneuvelen. Dingen waar je naar verlangt, zullen niet
gebeuren. Dat kan strijd en twijfels geven. Wat wil God?
Vanuit de Bijbel weten we op sommige punten heel goed
wat God wil. Lees de Tien Geboden (Exodus 20) en de Bergrede (Mattheus 5-7) maar
door. Dan ontstaat een duidelijk beeld van de wil van God. Hij vraag van ons toewijding, liefde en respect. Naar God toe en naar onze naasten toe. Maar we weten
niet van alle dingen wat God wil. Dan blijft over wat Paulus doet: ‘En altijd vraag ik
dan of God mij de gelegenheid wil geven eindelijk naar u toe te komen.’ Paulus blijft
vragen en bidden of God een weg wil openen. Hij stelt zich afhankelijk op en legt zijn
voornemens in Gods handen. Dat zal niet zonder pijn gegaan zijn. Deze overgave is
tegelijkertijd een stukje zelfopoffering. Dit lijkt mij een mooie start in het nieuwe jaar
2023. Onze voornemens in Gods handen leggen. Niet zelf alles willen bepalen, maar
ruimte geven aan God en aan het werk van de Heilige Geest. Zodat God zelf ook kan
schrijven in dit lege schrift van het jaar 2023. Ik wens u en jou een gezegend jaar!
Ds. Bert Timmer
't Is of er niets veranderd is, alleen de datum en het jaar. Het vorig jaar is nu geschiedenis, een nieuwe tijd staat voor ons klaar. We hebben allen even omgekeken, wat is er veel gebeurd die tijd.
Voor ons liggen nieuwe dagen, weken, de loper ligt weer voor ons uitgespreid.
|
Het boek van vorig jaar is dichtgegaan, maar veel van wat daarin is geschied, zal ook in deze tijd blijven bestaan, goed en kwaad, een treurzang of een lied. Verdriet, gemis en fijne goede dingen, ze liggen nu verpakt in de voorbije tijd. We noemen dat onze herinneringen en die raken we ook niet meer kwijt.
|
|
De nieuwe bladzijden worden nu beschreven, en langzaamaan wordt ook dit boek gevuld.
|
|
|
Al de gebeurtenissen van het leven worden in dit nieuwe jaar voor ons onthuld.
Met één bede sla ik dit boek van mij open: 'Heer wees op elke pagina erbij.
Leer me elke dag met U te lopen,
|
|
De gebedsgroep komt op vrijdag 6 januari 2023
bij elkaar bij Ietsje Hilverda, Reitsum.
We beginnen om 20.00 uur.
Een ieder is van harte welkom.
Voor vrouwen: reisverhaal van Janneke
Na drie geslaagde interkerkelijke vrouwenochtenden in het najaar van 2022, staat ook voor vrijdag 20 januari 2023 weer eentje op het programma. Mocht je de vorige keren dat je het stukje hierover las, gedacht hebben ‘Daar zou ik best een keer naar toe willen…’: dit is je kans! Janneke Abma-Horjus is deze ochtend de spreekster. Zij vertelt over haar reis op de scooter naar Rome. Dit ter nagedachtenis aan haar overleden man. Waar: MFC Burdaard (Schoolstraat 12)
Wanneer: vrijdag 20 januari 2023 om 9:30 (inloop vanaf 9:00)
Aanwezig: kinderoppas, een boekentafel van de Evangelische Boektiek, collecte in de pauze en verkoop van Israël-producten
Prijs: 5 euro, inclusief koffie/thee met wat lekkers
Neem gerust een vriendin, familielid, buurvrouw of collega mee. Iedereen is van harte welkom!
Gebedsweek
Het materiaal voor de Week van gebed voor eenheid 2023 werd voorbereid door kerken uit de Amerikaanse staat Minnesota. ‘De gruwelijke dood van George Floyd in deze staat in 2020, als gevolg van het handelen van een politieagent, bracht wereldwijd een beweging op gang waarin de gevolgen van racisme worden besproken.
Zij kozen het thema ‘Doe goed, zoek recht’ uit, naar aanleiding van een Bijbeltekst uit Jesaja 1 vers 17. Bijzondere aandacht is er voor de verdeeldheid die veroorzaakt wordt door het onrecht van ongelijkheid en racisme
De jaarlijkse gebedsweek vindt D.V. plaats van 15 tot en met 22 januari 2023. Ook in onze dorpen komen we in week alle avonden een halfuurtje bijeen, van 19.00 tot 19.30 uur, om samen te bidden voor eenheid binnen de kerken en om recht en gerechtigheid wereldwijd.
16-1 - Hallum, de Hoeksteen 19-1 - Burdaard, Tsjerke op e Terp
17-1 - Ouwe Syl, VEG 20-1 - Ferwert, Liudgerkerk
18-1 - Marrum, De Rank 21-1 - Reitsum, PKN kerk
In de dienst van 15 januari 2023 wordt de start van de gebedsweek aangehaald. Gedurende de hele week worden er gebedsmomenten gehouden. Op donderdag 19 januari zal dit in Burdaard plaatsvinden in de Tsjerke op 'e Terp. U/jij bent van harte welkom! Ook in de andere plaatsen uiteraard. In Reitsum bent u op zaterdag 21 januari van 19.00 tot 19.30 uur van harte welkom in de kerk om mee te bidden!!
ds. Anne Elverdink, Ytsje Hilverda, ds. B. Timmer en Pieter Reitsma
Krystfieringen en nij jier
Dizze kear wienen se wat oars as oars, mar se wienen der wol. De krystnachttsjinst wie ynruile foar in krystkuier nei de "stâl" oan 'e Mûnewei fersoarge troch de belibbingstsjerke en in kryst 'sjongende' iterij yn Op ’e hichte. Bekende krystlieten waarden A-kapelle songen. Wy koenen de 'hichte' wol hâlde. De seal wie krysteftich ynrjochte en hiel goed fersoarge. Mei nijjier wie der in bysûndere dwaan- en leartsjinst mei nei ôfrin in nijjiersresepsje.
Bijbelleesrooster
Januari
5 Numeri 9:15-23
De wolk die rust
6 Matteüs 2:1-12
Waar is de koning?
7 Matteüs 2:13-23
Een vroege vlucht
8 Matteüs 3:1-12 Een stem roept in de woestijn 9 Matteüs 3:13-4:11
En dan komt U naar mij?
10 Psalm 20
Anderen vertrouwen op paarden
11 Spreuken 16:1-9
Vertrouw bij je werk op de HEER
12 Spreuken 16:10-22
Inzicht boven zilver
13 Spreuken 16:23-33
Wees zoet voor de ziel
14 Jesaja 41:1-7
Zet het beeld met spijkers vast
15 Jesaja 41:8-20
Wees niet bang
16 Jesaja 41:21-29
Kijk, daar zijn ze!
17 Spreuken 17:1-14
Beter droog brood
18 Spreuken 17:15-28
Een grote mond
19 Spreuken 18:1-12
Met andere woorden
20 Spreuken 18:13-24
Koester je tong
21 Psalm 63
Ik ben aan U gehecht
22 Matteüs 4:12-17
Schitterend
23 Matteüs 4:18–25
Als een lopend vuurtje
24 Spreuken 19:1-14 Een dwaas dwaalt
25 Spreuken 19:15-29
Luister naar raad
26 Psalm 60
Keer ons lot ten goede
27 1 Korintiërs 1:1-9 Verankerd
28 1 Korintiërs 1:10-17
Onverdeeld
29 Psalm 37:1-11
Blijf kalm
30 Psalm 37:12-24
Ga met vaste tred
31 Psalm 37:25-40 Blijf op de weg
Februari
1 Spreuken 20:1-10 Brallen en brullen
2 Spreuken 20:11-20
Twee maten
3 Spreuken 20:21-30
Twee gewichten
4 1 Korintiërs 1:18-31
Wat niets is, heeft God uitgekozen
5 1 Korintiërs 2:1-9
Wat het oor niet heeft gehoord
6 1 Korintiërs 2:10-16 Spreken vanuit de Geest
7 Spreuken 21:1-11
Wat innerlijk beweegt
8 Spreuken 21:12-21
Wie altijd maar feestviert
9 Spreuken 21:22-31
Het paard wordt gereedgemaakt
'=======================================================
35e jaargang - nr.11 December 2022.
Meditatie:
Verlosser voor losers
“Geef hem de naam Jezus, want hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden Matteus 1 : 21 “Vandaag is voor jullie een redder geboren …” Lukas 2 : 11
De naam Jezus komt in en buiten de kerk vaak voorbij. Als ik als scheidsrechter een voetbalwedstrijd in goede banen probeer te leiden of ik sta als supporter langs de kant, dan komt de naam ‘Jezus’ of ‘Jezus Christus!’ regelmatig voorbij. Zo nu en dan kan ik het niet laten iets te zeggen als: “Hé, je kunt het mijn vriend Jezus niet kwalijk nemen als jíj de bal niet goed raakt!” Maar wat betekent de naam Jezus eigenlijk ? En hebben wij zo iemand nog nodig ?
Jezus komt van het Hebreeuws Jesjua, dat zoiets betekent als ‘redding, verlossing bevrijding’. De profeet Jesaja gebruikt het regelmatig. Als ik op debijbel.nl het woord ‘Verlosser’ intyp en ik selecteer de NBG-vertaling van ’51, dan krijg ik maar liefst 34 hits waarvan 16 bij Jesaja. Doe ik dat met de Nwe Bijbelvertaling dan zijn het er 0 want ‘jesjua’ is daar vertaald met “Bevrijder”. Dat is begrijpelijk in een tijd waarin mensen meer op hebben met ‘vrijheid’, (‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’) dan met ‘Verlossing’ (of het moet om een bevalling gaan: daar is een ‘verloskundige’ nog wel gewenst). Maar ik weet niet of het woord ‘Bevrijder’ wel de lading dekt van wie Jezus voor ons mensen wil zijn. Ik aarzel; en die aarzeling zit diep. Ik weet namelijk niet of het magische woord ‘vrijheid’ zijn beloften waar kan maken voor mensen in deze tijd. Immers, hoewel we veel meer vrijheden en rechten hebben, zijn veel mensen er niet gelukkiger op geworden! Regelmatig spelen mij de woorden uit de berijming van Ps. 98 door het hoofd “Loof God de Heer, Hij openbaarde bevrijdend heil en bindend recht”. En dat zijn geen twee verschillende dingen; ‘bevrijdend heil’ en ‘bindend recht’ - Nee, het is één en dezelfde zaak. Juist door regels en door jezelf grenzen te stellen, door jezelf te binden en van (keuze)vrijheden (opties) af te zien, word je vrij. De (post)moderne mens kan dan wel zeggen: ik heb geen verlossing; geen vergeving en geen redding nodig. Ik red mij zelf wel; leve de zelfredzaamheid! Maar meer en meer zie ik dat het niet waar is.
Juist vandaag (1 december) kwam het Trimbos (dat onderzoek doet naar de mentale gezondheid) met een uitslag dat 1 op de 4 mensen met psychische problemen kampt. Onder jongvolwassenen/studenten zit dat zelfs op 40%. Als verklaring voert het Trimbos Instituut de prestatiedruk en de individualisering aan. Je moet als jong (mens) zo veel! Vroeger kregen wij thuis zo nu en dan te horen: “De wrâld is roech, en dy’t him net rêde kin is sloech”. Toen ik jong was kon dat, dat je op die manier uitgedaagd/gestimuleerd werd, maar of het zo ook in in onze tijd nog kan…? Om al die jongeren (maar ook ouderen), die het met zelfredzaamheid niet redden af te doen als ‘sloech’ gaat te ver; ze voelen zichzelf vaak al losers. Wat anderen wel lukt, lukt mij niet!!
Het kon wel eens zijn dat we in een wereld, waar je als individu van alles moet: je eigen plek ‘veroveren’; jezelf bewijzen, jezelf op de kaart zetten (en lukt dat niet, dan ben je een ‘loser’) - het zou kunnen dat juist vrije mensen weer een Verlosser nodig hebben. De ‘losers’ in de moderne “survival of the fittest” - zulke ‘losers’ (wat ze in mijn ogen dus niet zijn!) wens ik geen ‘Bevrijder’ toe maar een ‘Verlosser’. Iemand die jou VERLOST van al die druk en al dat moeten. Jezus hoor ík in elk geval zeggen: “Kom bij Mij als je vermoeid en belast bent; bij Mij mag je tot rust komen”. Jezus hoor ik zeggen: je mag er zijn als een schaap; een kuddedier, binnen de lichtkring van mensen die zich bij mij veilig, geborgen, gekend en bemind weten. Kom maar bij Mij, jij die het met zelfredzaam-heid alleen niet redt.
Kom tot rust. Ik heb in mensen, ook in jou een welbehagen.
Ik vind je OK, ook als je niet helemaal OK bent.
Ik weet je te vinden, ook als je zelf de weg kwijt bent.
Voor hen die het stempel LOSER opgedrukt krijgen wil ik een VERLOSSER zijn. Voor jou is HEDEN in deze postmoderne tijd de Heiland geboren. ds. A.E.
(PS: Ook trouwens voor mensen die zich geen ‘loser’ voelen; maar het leven helemaal aankunnen en aangaan als een uitdaging - ook voor zulke ‘sterke mensen’ is Jezus gekomen!)
't Is of er niets veranderd is,
alleen de datum en het jaar.
Het vorig jaar is nu geschiedenis,
een nieuwe tijd staat voor ons klaar.
We hebben allen even omgekeken,
wat is er veel gebeurd die tijd.
Voor ons liggen nieuwe dagen, weken,
de loper ligt weer voor ons uitgespreid.
Het boek van vorig jaar is dichtgegaan,
maar veel van wat daarin is geschied,
zal ook in deze tijd blijven bestaan,
goed en kwaad, een treurzang of een lied.
Verdriet, gemis en fijne goede dingen,
ze liggen nu verpakt in de voorbije tijd.
We noemen dat onze herinneringen
en die raken we ook niet meer kwijt.
De nieuwe bladzijden worden nu beschreven,
en langzaamaan wordt ook dit boek gevuld.
Al de gebeurtenissen van het leven
worden in dit nieuwe jaar voor ons onthuld.
Met één bede sla ik dit boek van mij open:
'Heer wees op elke pagina erbij.
Leer me elke dag met U te lopen,
heel dit nieuwe jaar, blijf dicht bij mij."
Beijersbergen-Groot, Diny
De gebedsgroep komt op vrijdag 6 januari 2023 bij elkaar bij Ietsje Hilverda, Reitsum.
We beginnen om 20.00 uur. Een ieder is van harte welkom
Openingsmoment Deelkast
Op zondag 11 december zal de deelkast op feestelijke wijze worden geopend. Dit zullen we met elkaar doen na de dienst, blijft u/jij vooral ook even om met elkaar een bakje koffie of thee te drinken. De eerste deelkast staat nu al enkele weken bij Tsjerke oan'e Ie. We zijn erg blij met de mooie kast, en de hulp die we gekregen hebben met het opfleuren (dank aan de tieners van de tienerkerk!) en de installatie van de kast. We willen iedereen alvast hartelijk danken voor de gulle giften, de kast wordt al gevuld. Wanneer u iets in de kast zet, wilt u er dan wel op letten dat het houdbare levensmiddelen (of verzorgingsproducten) zijn. We hebben nu al enkele keren verse groenten/fruit weg moeten gooien, en dat is erg jammer.
We zouden graag een klein team vormen voor het netjes houden/bijhouden van de kast. Ook zouden we nog graag een deelkast willen plaatsen in Wânswert. Wilt u/jij ons hierbij helpen? Neem dan contact op met: Alida Post: alidapost@hotmail.com / 06-11473105 of
Rommie Anna Talma: rommietalma@gmail.com / 06-23955295
We willen eenieder die het financieel moeilijk heeft van harte uitnodigen om gebruik te maken van de deelkast.
Tige tank!!
Het team van “skjinmakkers” wil een speciale dank aan Hinke Adema brengen, Hinke levert “de stofdoek” in na jaren van inzet. Bedankt!
Gelukkig is er opnieuw een vrijwilliger die de stofdoek ter hand neemt en de kerkgangers van een schone, stofvrije zitplaats voorziet.
Team van schoonmakers.
Emeritaat dominee Van Duinen
Zondag 6 november waren we als PKN Burdaard-Wânswert-Jislum uitgenodigd bij de
afscheidsdienst van ds. Van Duinen in Nieuw-Loosdrecht. Hoewel de dienst in het teken van het actieve predikantschap stond waren er veel raakpunten met zijn eerste
gemeente, Reitsum, Wânswert, Burdaard.
Het gelezen Schriftgedeelte was hetzelfde als bij de intrededienst in Wânswert, 26
jaar terug. De uitgesproken geloofsbelijdenis vraag en antwoord van zondag 1 uit de
Heidelbergse Catechismus was voor ds. Van Duinen leidend bij zijn gesprek met de
hoorcommissie. Namens de PKN Burdaard-Wânswert-Jislum hebben we hen Friese
producten uit Burdaard overhandigd. Vele namen van gemeenteleden wist ds. Van
Duinen zich nog te herinneren. “Vooral de groeten aan de gemeenteleden”, bij dezen. De volgende woorden zijn hen toegesproken: De tiid foarút in het Fries/ De tijd
vooruit
Beste dominee van Duinen en familie,
Ruim 25 jaar geleden kwam u naar de regio, waarvan het jaartal 754 bij bijna iedere
Nederlander de herinnering oproept aan een zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis. Bonifatius bij Dokkum vermoordt.
De boodschap van Bonifatius en u was en is dezelfde. U kwam in het terpengebied
van Noordoost-Friesland. De terpdorpen, Wânswert, Jislum Burdaard, Ginnum,
Janum en Reitsum. In dit laatste dorp had u met uw gezin uw residentie. U was de tijd vooruit. U woonde in Reitsum in de voormalige Gereformeerde pastorie, hiervan werd predikant Ploos van Amstel, door de preekstoel met een slot af te
sluiten, de evangelieverkondiging ontnomen in het terpkerkje van Reitsum. U, als pastoriebewoner, kon van ganser harte de blijde Boodschap in de kerken op de terpen
verkondigen.
Terpen en uw achternaam “van Duinen” hebben een overéénkomst. Het gaat over de
strijd tegen het water. In de Bijbel is het water van de zee, het kwade. U bracht de
prediking van het Levende Water in de terpdorpen. U sprak mensen moed in bij het
pastoraat. Pastoraat is; In het nu en in de tijd vooruitkijken. Zo kan je het hoofd boven water houden. Weet je dat hulp en redding nabij is. Petrus was daarvan letterlijk,
een levende getuige.
U was de tijd vooruit. Als predikant was u verbonden aan meerdere dorpen in de regio onder Dokkum. Nu, Anno Domini 2022, zie je steeds meer dorpen in een regio met
één herder en leraar.
Burdaard, was een enigszins vreemde eend in de kerkterpen reeks. Burdaard had nog
een Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente. Maar gelukkig ging heel veel al
samen en heeft u in beide kerken het Evangelie verkondigd.
Duinen en terpen zijn vluchtheuvels, maar het draait om die Heuvel daarginds met
het ruwhouten Kruis. Dat was uw insteek bij pastorale zorg en prediking. Bedankt
daarvoor.
Ik wil besluiten, namens de Protestantse Gemeente Burdaard, Wânswert en Jislum, u
en uw familie een gezegende en gezonde tijd vooruit wensen.
Bericht van Bauke en Evie Deelstra
Beste gemeente van Burdaard, Wânswert en Jislum,
Eerder dit jaar mochten we over onze bediening in Albanië vertellen bij jullie in de kerk. We kijken daar met een goed gevoel op terug. We zijn dankbaar voor elke vorm van ondersteuning van ons werk. Met name het gebed is onmisbaar. Albanië is een moeilijk land om te wonen. Het is dan ook erg waardevol om de steun van een biddende achterban te mogen ervaren. Paulus ervoer veel steun vanuit de Griekse gemeente in Filippi. Toen hij vanuit de gevangenis een brief aan hen schreef, begon hij met een mooie wens voor de gemeente. Fil. 1:2 ‘Genade zij u en vrede, van God onze Vader, en van de Heer Jezus Christus.’ Dit is ook wat wij u en jou toewensen. Graag willen we met u terugblikken op het jaar 2022.
Januari-Mei
We zijn de eerste maanden van 2022 in Fryslân begonnen. Dit had een mooie reden: de bevalling van onze dochter Naomi Janneke kon daardoor in een veilige omgeving plaatsvinden. Op 7 februari is ze geboren. Het is prettig om de bevalling in Nederland te doen, want in Albanië gaan de zaken heel anders. Zo is het voor de man meestal niet toegestaan om tijdens de bevalling bij de vrouw te zijn. We horen ook dat pasgeboren baby’s soms uren bij de moeder worden weggehaald. Wij vinden het juist fijn om samen te zijn tijdens de bevalling en dat Naomi vanaf het begin bij ons blijft. Het leven van Naomi kende echter een valse start, omdat wij allemaal met Corona waren geveld. De eerste dagen verbleven we daarom in quarantaine in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Doordat Naomi een medische check moest krijgen, die pas drie maanden na haar geboorte kon plaatsvinden, besloten we om begin mei terug te keren naar Albanië. Gelukkig is Naomi gezond.
We hebben de tijd in Nederland goed kunnen gebruiken. In veel kerken hebben we een presentatie gegeven over ons werk, waaronder dus bij jullie. Dit is belangrijk, omdat wij op basis van giften leven. Daarnaast hebben we contact gekregen met stichtingen die zich inzetten voor Albanië. Evie haar droom om een woonvorm te beginnen voor mensen met een verstandelijke beperking is een uitdaging. Het is daarom mooi als je kunt samenwerken met bijvoorbeeld een stichting als Dorcas.
Mei-Augustus
Hoewel de temperaturen in de zomermaanden tot grote hoogtes kunnen stijgen, hebben we niet stilgezeten. In deze periode lag onze focus met name op het werk in de lokale kerk in onze woonplaats Sauk. Er was een grootschalige opknapbeurt nodig en wij hebben meegeholpen door de kerkzaal te verven. We komen samen in een groot woonhuis. Een van de ruimtes wordt gebruikt voor de kerkelijke ontmoetingen. Een andere ruimte zal door Evie gebruikt worden als gespreksruimte voor mensen die zorgdragen voor een persoon met een verstandelijke beperking.
We onderhouden warme relaties met de inwoners van het Albanese dorpje Pinet. Sinds 2010 komen we daar, vanwege het zomerproject dat destijds in de gemeente van Nijega/Opeinde/De Tike is gelanceerd. De mensen in Pinet kennen ons goed en dat is belangrijk. Evangelisatie begint vaak na het hebben van een goede relatie. We hebben in samenwerking met een kerk in Roemenië een mooi bijbelspelweek georganiseerd.
Een ander hoogtepunt van de zomerperiode is dat er, mede door toedoen van ons netwerk, een gebouw van Delfzijl naar Tirana is verplaatst. Dit was nodig, omdat een christelijke gemeente in Tirana zonder gebouw kwam te zitten ten gevolge van de zware aardbeving van november 2019. Via een kennis van ons in Nederland zijn we een voormalig COA-gebouw in Delfzijl op het spoor gekomen. Met hulp van stichting Hoop voor Albanië is dit gebouw naar Albanië gebracht, waar het inmiddels op de juiste locatie staat. In november is deze kerk feestelijk geopend.
September-Oktober
Als zendingswerker is het leven niet altijd makkelijk. Je wilt veel bereiken, maar hebt ook met tegenslagen te maken. Onze zendingsorganisatie ECM biedt daarom geregeld opbouwweken, cursussen en retraites aan om weer bemoedigd te raken. Door Corona zijn deze allemaal verschoven. Toevalligerwijs zijn veel hiervan in dezelfde periode terechtgekomen, namelijk de herfst van dit jaar. We hebben daardoor in deze maanden veel van deze programma’s mogen volgen en andere zendingswerkers ontmoet. Erg waardevol, maar ook vermoeiend vanwege het vele reizen. Een positieve bijkomstigheid was dat we vanwege de Nederlandse Retraite weer even in Friesland konden zijn waar we kennis konden maken met ons nichtje Bettie, die eerder dit jaar geboren was.
November-December
De laatste maanden van dit jaar zijn we ‘gewoon’ in Albanië. We hebben het werk voor onze kerk in Sauk weer opgepakt. Evie is betrokken bij het kinderwerk en Bauke helpt mee met het opzetten van sportactiviteiten, zodat de kerk op een sportieve manier connectie krijgt met de jeugd van het dorp. Tegelijkertijd blijven we ook actief in Pinet, waar we gemiddeld één keer in de twee weken zijn. We hopen dat de inwoners steeds meer honger naar het evangelie krijgen. Bauke begint in deze periode met het opzetten van een videokanaal. Via YouTube het evangelie uitdragen is een enorme uitdaging. Er zijn veel kansen, omdat Albanezen hele dagen met hun mobieltje bezig zijn. Het is dus een gouden kans om hen langs die manier met het evangelie te bereiken. Tegelijkertijd is het van belang dat de filmpjes interessant zijn om naar te kijken, want anders zullen de potentiële kijkers snel afhaken.
Evie heeft al meerdere gespreksgroepen mogen leiden voor mensen die zorgdragen voor een persoon met een verstandelijke beperking. Deze hebben plaatsgevonden op diverse locaties in en om Tirana. In ons kerkgebouw in Sauk zal ook een gespreksgroep worden gestart. Daarnaast bouwt Evie haar netwerk uit van Albanezen die mee willen helpen om de woonvorm voor deze doelgroep te realiseren. Het is een enorme uitdaging, maar gesteund door het roepingsgevoel dat Evie ervaart, hebben we alle vertrouwen dat Evie’s droom een succes zal worden.
Onze dochters Marije en Naomi ontwikkelen zich goed. Marije is intussen drie jaar en gaat sinds begin november twee ochtenden in de week naar de kleuterschool. Ze kijkt vaak de kat uit de boom, maar is erg sociaal als het ijs eenmaal is gebroken. Ze beweegt haar erg gemakkelijk in een context, waarin ze veel talen om haar heen hoort; Albanees, Engels, Nederlands en natuurlijk Fries. Naomi is op het moment van schrijven ongeveer 9 maanden oud. Ze is een blije baby en vindt het fijn om op de arm gehouden te worden. Helaas niet alleen overdag, maar ook in het holst van de nacht.
We willen nogmaals onze dank betuigen aan iedereen die bij ons werk betrokken is. Wilt u ons volgen, dan kan dat via onze nieuwsbrief, opgeven kan via: www.ecmnederland.nl/deelstra
Bovendien hebben wij een facebookpagina: www.facebook.com/bauke.evie
We hopen dat jullie ons blijven volgen en zijn dankbaar voor elke vorm van steun die door u en jou aan ons gegeven wordt. Graag willen we ons verhaal afsluiten met enkele gebedspunten:
Bid u mee dat we gezond mogen blijven. Dat Evie goede relaties mag opbouwen, zodat haar droom om een woonvorm te realiseren steeds dichterbij komt. Dat Bauke zijn videokanaal veel mensen mag bereiken met het evangelie. Dat we als gezin ons thuis mogen blijven voelen in Albanië. Dat we sterk in ons geloof mogen staan.
Filippenzen 4:23 ‘De genade van de Heer Jezus Christus zij met u.’
Bijbelleesrooster
December
8 Filippenzen 3:12-21
Op weg naar de finish
9 Jesaja 13:1-5
Op oorlogspad
10 Jesaja 13:6-18
De dag van de HEER
11 Jesaja 13:19-14:2
Advent III - Babel gevallen
12 Jesaja 14:3-11
Een van ons?
13 Jesaja 14:12-23
Gevallen ster
14 Jesaja 14:24-32
Wie zal de HEER
tegenhouden?
15 Filippenzen 4:1-9
Vreugde
16 Filippenzen 4:10-23
Voldaan
17 Matteüs 1:1-17
Voorouders
18 Matteüs 1:18-25
Advent IV - God met ons!
19 Romeinen 1:1-15
Verlangen naar Rome
20 Romeinen 1:16-32
Onzichtbare zichtbaar
gemaakt
21 Romeinen 2:1-16
Geen onderscheid
22 Psalm 14
Niet één?
23 Titus 1:1-16
Hoge eisen
24 Titus 2:1-15
Voorschriften voor jong en
oud
25 Titus 3:1-14
Eerste Kerstdag - Doe altijd
het goede
26 Romeinen 2:17-29
THartsgesteldheid
27 Romeinen 3:1-8
De Joden als eerst
28 Romeinen 3:9-20
De wet leert ons wat zonde
is
29 Romeinen 3:21-31
Kun je je ergens op laten
voorstaan?
30 Romeinen 4:1-12
Abraham de verbinder
31 Romeinen 4:13-25
Door het geloof...
Januari 2023
1 Numeri 6:22-27
Moge de Heer u zegenen
2 Psalm 89:1-19
Eeuwige liefde
3 Psalm 89:20-38
Nooit breek ik mijn woord
4 Psalm 89:39-53
Waar is uw liefde van
vroeger?
5 Numeri 9:15-23
De wolk die rust
Zondag 6 november waren we als PKN Burdaard-Wânswert-Jislum uitgenodigd bij de
afscheidsdienst van ds. Van Duinen in Nieuw-Loosdrecht. Hoewel de dienst in het teken van het actieve predikantschap stond waren er veel raakpunten met zijn eerste
gemeente, Reitsum, Wânswert, Burdaard.
Het gelezen Schriftgedeelte was hetzelfde als bij de intrededienst in Wânswert, 26
jaar terug. De uitgesproken geloofsbelijdenis vraag en antwoord van zondag 1 uit de
Heidelbergse Catechismus was voor ds. Van Duinen leidend bij zijn gesprek met de
hoorcommissie. Namens de PKN Burdaard-Wânswert-Jislum hebben we hen Friese
producten uit Burdaard overhandigd. Vele namen van gemeenteleden wist ds. Van
Duinen zich nog te herinneren. “Vooral de groeten aan de gemeenteleden”, bij dezen. De volgende woorden zijn hen toegesproken: De tiid foarút in het Fries/ De tijd
vooruit
Beste dominee van Duinen en familie,
Ruim 25 jaar geleden kwam u naar de regio, waarvan het jaartal 754 bij bijna iedere
Nederlander de herinnering oproept aan een zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis. Bonifatius bij Dokkum vermoordt.
De boodschap van Bonifatius en u was en is dezelfde. U kwam in het terpengebied
van Noordoost-Friesland. De terpdorpen, Wânswert, Jislum Burdaard, Ginnum,
Janum en Reitsum. In dit laatste dorp had u met uw gezin uw residentie. U was de tijd vooruit. U woonde in Reitsum in de voormalige Gereformeerde pastorie, hiervan werd predikant Ploos van Amstel, door de preekstoel met een slot af te
sluiten, de evangelieverkondiging ontnomen in het terpkerkje van Reitsum. U, als pastoriebewoner, kon van ganser harte de blijde Boodschap in de kerken op de terpen
verkondigen.
Terpen en uw achternaam “van Duinen” hebben een overéénkomst. Het gaat over de
strijd tegen het water. In de Bijbel is het water van de zee, het kwade. U bracht de
prediking van het Levende Water in de terpdorpen. U sprak mensen moed in bij het
pastoraat. Pastoraat is; In het nu en in de tijd vooruitkijken. Zo kan je het hoofd boven water houden. Weet je dat hulp en redding nabij is. Petrus was daarvan letterlijk,
een levende getuige.
U was de tijd vooruit. Als predikant was u verbonden aan meerdere dorpen in de regio onder Dokkum. Nu, Anno Domini 2022, zie je steeds meer dorpen in een regio met
één herder en leraar.
Burdaard, was een enigszins vreemde eend in de kerkterpen reeks. Burdaard had nog
een Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente. Maar gelukkig ging heel veel al
samen en heeft u in beide kerken het Evangelie verkondigd.
Duinen en terpen zijn vluchtheuvels, maar het draait om die Heuvel daarginds met
het ruwhouten Kruis. Dat was uw insteek bij pastorale zorg en prediking. Bedankt
daarvoor.
Ik wil besluiten, namens de Protestantse Gemeente Burdaard, Wânswert en Jislum, u
en uw familie een gezegende en gezonde tijd vooruit wensen.
Op weg naar de finish
9 Jesaja 13:1-5
Op oorlogspad
10 Jesaja 13:6-18
De dag van de HEER
11 Jesaja 13:19-14:2
Advent III - Babel gevallen
12 Jesaja 14:3-11
Een van ons?
13 Jesaja 14:12-23
Gevallen ster
14 Jesaja 14:24-32
Wie zal de HEER
tegenhouden?
15 Filippenzen 4:1-9
Vreugde
16 Filippenzen 4:10-23
Voldaan
17 Matteüs 1:1-17
Voorouders
18 Matteüs 1:18-25
Advent IV - God met ons!
19 Romeinen 1:1-15
Verlangen naar Rome
20 Romeinen 1:16-32
Onzichtbare zichtbaar
gemaakt
21 Romeinen 2:1-16
Geen onderscheid
22 Psalm 14
Niet één?
23 Titus 1:1-16
Hoge eisen
24 Titus 2:1-15
Voorschriften voor jong en
oud
25 Titus 3:1-14
Eerste Kerstdag - Doe altijd
het goede
26 Romeinen 2:17-29
THartsgesteldheid
27 Romeinen 3:1-8
De Joden als eerst
28 Romeinen 3:9-20
De wet leert ons wat zonde
is
29 Romeinen 3:21-31
Kun je je ergens op laten
voorstaan?
30 Romeinen 4:1-12
Abraham de verbinder
31 Romeinen 4:13-25
Door het geloof...
Moge de Heer u zegenen
2 Psalm 89:1-19
Eeuwige liefde
3 Psalm 89:20-38
Nooit breek ik mijn woord
4 Psalm 89:39-53
Waar is uw liefde van
vroeger?
5 Numeri 9:15-23
De wolk die rust
'======================================================
35e jaargang - nr.10 November 2022.
Meditatie
“Toen Jezus daarlangs kwam, keek Hij naar boven en zei: Zacheüs, kom vlug naar beneden, want vandaag moet Ik in jouw huis verblijven.” (Lukas 19 vers 5)
Zacheüs haalt de belasting op voor de Romeinse overheid. De mensen mogen hem niet! Zacheüs krijgt geen kans om Jezus te zien. Uit wanhoop klimt hij daarom in een boom. Jezus roept deze man erbij! Jezus behandelt ieder mens gelijk. Alle mensen zijn welkom bij Jezus. Er wordt geen verschil gemaakt tussen mensen. Het laat ons zien wie Jezus is. Jezus is de Zoon van God. Zijn liefde is groot en gaat uit naar elk mens. Dat betekent voor ons dat wij bij Jezus terecht kunnen. Met de mooie dingen uit je leven. Met de minder mooie dingen uit je leven. Jezus wil voor iedereen Redder en Heiland zijn. Dat is de kracht van Jezus! Dat hij niet doet aan voortrekkerij of vriendjespolitiek. Dat er voor Hem geen favorieten of losers zijn. Jezus staat voor ieder mens! Het valt me op dat de leerlingen van Jezus zich hieraan storen. Zij vinden het vervelend dat Jezus uitgerekend bij Zacheüs thuis wil komen. Waarom zo negatief? Het is toch mooi als iedereen erbij mag horen? Ik denk dat de leerlingen van Jezus zich toch wel een beetje beter voelden dan deze belastingophaler. Zij zijn tenminste fatsoenlijke mensen die zich goed gedragen. Dat zie je vaker in de maatschappij: de een vindt zich beter dan de ander. De mensen uit de randstand voelen zich meer dan de mensen van het platteland. Hoogopgeleide mensen voelen zich meer dan wat lager opgeleide mensen. Blank voelt zich beter dan getint. Rijk beter dan arm. Het is niet altijd zo. Maar veel ongelijke behandeling heeft te maken met jezelf beter voelen dan een ander. Jezus laat zien dat voor Hem ieder mens telt. Jezus heeft als bedoeling dat mensen afhankelijk willen zijn van zijn liefde. Dat ze zichzelf niet beter voelen dan een ander. Dat mensen elkaar niet ongelijk gaan behandelen. Maar dat mensen van elkaar houden en elkaar vasthouden. Zoals Jezus van ons houdt en ons vasthoudt. Ik denk dat het goed is dat wij strijden tegen ongelijke behandeling. Want God wil geen ongelijke behandeling van mensen. Jezus heeft dat patroon doorbroken. Wat zou het mooi zijn als wij in navolging van Jezus mensen gelijk behandelen. Iedereen zien staan. Wie hij of zij ook maar is. Dat we niet alleen onze lievelingetjes, onze vrienden en vriendinnen, onze gelijk gestemden iets gunnen.
Maar dat we een beetje verder kijken. En uit liefde proberen te leven. De stem van Jezus in het dagelijks leven laten klinken.
Dat is niet gemakkelijk in een wereld waar veel ongelijkheid is. In een wereld die niet zomaar te veranderen is. Maar wij mogen het in de kracht van Jezus proberen!
Dominee Bert Timmer
Gebedsgroep
De gebedsgroep komt op vrijdag 2 december 2022 bij elkaar bij Ietsje Hilverda, Reitsum. We beginnen om
20.00 uur. Een ieder is van harte welkom.
It betinken
Sa op ’e ein fan it Tsjerkelik jier is it mei ’t betinken wer safier fan harren dy’t ús foargien binne Nei dat himelsk lân fan de ivige rêst Dat mei wêze in kompas fan hâldfêst
dêr’t wij hjirûnder feilich op sile kinne
SdB
Interkerkelijke Vrouwenochtend Burdaard
De derde Interkerkelijke Vrouwenochtend van dit seizoen wordt gehouden in Burdaard.
Waar: MFC ‘It Spektrum’ wanneer: 25 november
Hoe laat: 9.30 tot 11.30 uur
(inloop vanaf 09.00 uur)
Spreekster: Hermine Steenstra
Thema: ‘Schaamte’
We gaan met elkaar koffiedrinken, praten, zingen en luisteren. Er is een boekentafel van de Boetiek en kinderoppas aanwezig. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Dit is inclusief koffie/thee met koek. Ook is er een collecte voor de onkosten. Hierbij word je van harte uitgenodigd, neem gerust familie, vrienden en/of buren mee. Voel je welkom!
Namens het team: Simone, Ineke, Klaske, Nely en Ietsje
Uit de gemeente
In memoriam: Gjaltje Douwes-Keestra
(27 novimber 1950-18 oktober 2022)
Op 18 oktober ferstoar yn de Waadwente yn Dokkum ús âld-doarpsgenoate Gjaltje Douwes-Keestra en op 24 oktober is hja yn Burdaard te hôf brocht. Gjaltje fielde har noch altiten mei Burdaard ferbûn, ek al wenne se hjir al lang net mear. Doe’t se in oantal moannen lyn wist dat se net wer better wurde soe joech se oan dat se, foarôfgend oan har begraffenis, graach in tsjinst fan ôfskie ha woe yn deselde tsjerke fan wêrút ek har sa jong ferstoarne man Bertus yn 1989 útdroegen wie. Doe’t se hearde dat dit koe, joech har dat in stikje rêst en wie se der tankber foar. Yn de tsjinst op 24 oktober is stilstien by de wei dy’t Gjaltje gien is yn har libben en dat hat net in maklike wei west. Hoe’t dy wei wie waard hiel goed werjûn yn in persoanlik weromsjen troch Gjaltje har jongste sus Andriesje. It opgroeien yn Burdaard op Bourboomstate, de pleats oan de Ie by de suvelfabryk, it lokkich wêzen mei Bertus en de twa lytse jonkjes Foppe en Rindert, it grutte ferlies troch it sa jong ferstjerren fan Bertus en it der allinne foarstean as jonge widdo mei de soarch foar twa bern, dat hat har libben tekene. Dêrby kamen ek noch hieltyd tanimmende problemen mei har eigen sûnens. Dat alles is beneamd yn de tsjinst mar ek har trochsetten yn it der wêzen foar de jonges. Dêrneist lykwols waard ek beneamd dat Gjaltje dochs ek besocht te genietsjen fan de dingen dy’t noch wol mooglik wiene, lykas har passy foar hantwurkjen en dat hat se oan de ein ta mei kreativiteit en mei in protte nocht dien en op 'e kiste yn de tsjerke lei dêrom ek har allerlêste haakwurk. Lokkich hat Gjaltje ek erfare mocht dat der gâns minsken foar har wiene en om har hinne stiene, minsken mei omtinken, mei leafde en soarch en dat hat sa west oan de ein ta. Yn de tsjinst giene beide bibellêzings oer leafde. Gods leafde foar ús en leafde dy’t wier makke wurde moat yn it deistich libben, dat stie sintraal. Beide lêzings, út de brief oan de Romeinen en de Johannesbrief, binne in pear wiken lyn ek noch lêzen mei Gjaltje sels yn de Waadwente en de wurden dêrfan wiene har ta steun en stipe. Minsken dy’t der foar mekoar binne en leafde sjen litte, dêr giet it om yn it libben en wy meie ús droegen witte troch Gods leafde, yn tiid en ivichheid, en yn dy leafde meie wy Gjaltje no burgen witte. Mei dat witten ek de neisten ta steun wêze no’t se fierder moatte sûnder harren mem, harren suster en famyljelid en mei it ek de steun wêze foar alle oaren dert Gjaltje har libben mei dield hat.
Teun R.A. Simonides
Verslag van de kerkenraadsvergadering op woensdag 26 oktober 2022
1. Preses S. van der Velde heet alle aanwezigen hartelijk welkom en geeft daarna het woord aan ds. Timmer die de opening verzorgt.
2. Opening
In deze opening gaat het over het dilemma wat je als christen tegenkomt: moet je als christen (persoonlijk) of als kerk aansluiting zoeken bij de leefwereld en cultuur om ons heen, of moet je juist tegenover die cultuur gaan staan en een ander geluid laten horen? Na hierover gepraat te hebben, blijkt wel dat het moeilijk is een balans te vinden tussen vernieuwing in het vieren/beleven van het geloof en de traditionele geloofsbeleving
3. Begroting 2023
G. Talsma komt met de begroting voor 2023 en geeft hierbij een toelichting. De begroting is opgesteld volgens de richtlijnen van de PKN. Uit het overzicht blijkt dat de opbrengsten van vrijwillige bijdragen en collectes dalen en dat de opbrengsten van de onroerende goederen stijgen. Verder komt nog naar voren dat de energiekosten zullen stijgen. Ook het onderhoud aan de verschillende gebouwen vraagt de nodige aandacht. Daarom is het officieel verplicht om een meerjarig onderhoudsplan te maken zodat de te maken kosten inzichtelijk worden gemaakt.
4. Aandacht en medeleven
Gemeenteleden worden benoemd waar zorg om is.
5. Evaluatie afgelopen en komende kerkdiensten
De dienst met medewerking door De kleine kracht en de Notenkrakers is als erg positief ervaren. Men wil graag nog eens langskomen. Tijdens de dienst op 6 nov. a.s. wordt aandacht besteed aan de actie 'schoenendoos'. Ook krijgen de gemeenteleden hier nog bericht van via de mail.
6. Gemeenteavond
Tijdens de komende gemeenteavond zal er aandacht zijn voor de plaatselijke regeling (komt op de website), gaat ds. Timmer iets vertellen over zijn studie en zal T. Faber iets vertellen over haar stage in onze gemeente.
7. Laatste zondag kerkelijk jaar
Na het noemen van de namen van gemeenteleden en dorpsgenoten die zijn overleden het afgelopen jaar, worden de brieven voor de nabestaanden verdeeld en uitgedeeld.
8. Rapportages
Ouderlingen: Van 15-22 januari wordt er weer een gebedsweek gehouden met als thema ‘Doe goed, zoek recht’.
Diaconie: bezig met de deel/weggeefkast. Er moet nog nagedacht worden over de locatie. Er zal worden gestart met één kast, daarna misschien nog 1 of 2.
Kerstattenties: alleenstaanden van 65+ ontvangen een attentie, maar er kunnen ook namen worden doorgegeven aan de leden van de diaconie. Hulpvraag diaconie: Hoe kom je er achter welke mensensteun/hulp nodig hebben? T. Faber zal hierbij ondersteunen.
9. Sluiting
W. Reitsma-de Boer sluit de vergadering met een dankgebed.
Uitnodiging voor de gemeenteavond
Protestantse gemeente Burdaard-Wânswert-Jislum
Woensdag 23 november om 19.30 uur in Op’e Hichte
We hopen veel gemeenteleden, jong en oud te kunnen begroeten.
Op de agenda staan de volgende punten:
1. 19.30 uur ontvangst met kopje koffie of thee
2. 19.45 uur welkom en opening door de preses S. van der Velde
3. Begroting 2023
4. Plaatselijke regeling (op website in te zien, of opvragen bij de scriba P. v.d. Velde-Elgersma)
5. Pauze
6. Presentatie ds. G. Timmer: hoe verschillende generaties in de kerk met elkaar in contact kunnen blijven.
Therese Faber vertelt over haar stage in onze gemeente.
7. Rondvraag
8. Sluiting door ds. G. Timmer
Bijbelleesrooster
November
10 2 Koningen 9:14-29
Nabot gewroken
11 2 Koningen 9:30-37
Gekapt
12 Lucas 20:20-26
De mond gesnoerd
13 Lucas 20:27-40
Woorden van eeuwig leven
14 2 Koningen 10:1-17
Niemand ontkomt
15 2 Koningen 10:18-36
Baäl neergeslagen
16 2 Koningen 11:1-20
Verborgen baby wordt
koning
17 2 Koningen 12:1-9
Het kind en de
hogepriester
18 2 Koningen 12:10-22
Herstelwerkzaamheden
19 Koningen 13:1-9
Hardleers
20 2 Koningen 13:10-25
Geluk bij een ongeluk
21 Lucas 20:41–21:4
Major donor
22 Lucas 21:5-19
Blij vooruitzicht?
23 Lucas 21:20-38
Hij komt!
24 Filippenzen 1:1-11
Verlangen
25 Filippenzen 1:12-26
Doelgericht
26 Filippenzen 1:27-2:11
Eenheidsstreven
27 Filippenzen 2:12-18
Advent I Inspanning
28 Filippenzen 2:19-30
Meeleven
29 Jesaja 9:7-16
Gods woede
30 Jesaja 9:17–10:4
Kannibalisme
December
1 Jesaja 10:5-19
Hoogmoed komt voor de
val
2 Jesaja 10:20-27
Nog even
3 Jesaja 10:28-34
Nietsontziende macht
4 Jesaja 11:1-10Advent II -
De telf van Isaï
5 Jesaja 11:11-16
Een rest zal terugkeren
6 Jesaja 12:1-6
Je zult weer zingen
7 Filippenzen 3:1-11
Wat is waardevol?
8 Filippenzen 3:12-21
Op weg naar de finish
Uitnodiging voor de gemeenteavond
Protestantse gemeente Burdaard-Wânswert-Jislum
Woensdag 23 november om 19.30 uur in Op’e Hichte
We hopen veel gemeenteleden, jong en oud te kunnen begroeten.
Op de agenda staan de volgende punten:
1. 19.30 uur ontvangst met kopje koffie of thee
2. 19.45 uur welkom en opening door de preses S. van der Velde
3. Begroting 2023
4. Plaatselijke regeling (op website in te zien, of opvragen bij de scriba P. v.d. Velde-Elgersma)
5. Pauze
6. Presentatie ds. G. Timmer: hoe verschillende generaties in de kerk met elkaar in contact kunnen blijven.
Therese Faber vertelt over haar stage in onze gemeente.
7. Rondvraag
8. Sluiting door ds. G. Timmer
|
35e jaargang - nr.9 Oktober 2022.
Meditatie
Zo vader, zo zoon (moeder - dochter) … ? Of: de vader zó en de zoon maar zo, zo ??
In de Bijbel worden vaders en zonen (of leiders en hun opvolgers) meer dan eens in één adem genoemd. De God van de Bijbel is de God van Abraham, Izaäk en Jakob; Hij is de God van Mozes en Jozua, van Paulus en Timotheüs. Zo is hij ook de God van koning David en zijn zoon Salomo. David en Salomo worden beide in de Bijbel met eer en waardering genoemd. Toch zien we David vaak meer als ‘de man naar Gods hart’ dan Salomo.
De Deense filosoof Kierkegaard schreef ooit over David en Salomo: Salomo werd wijs, maar geen held hij werd wellustig, maar niet berouwvol hij werd een prediker, maar geen gelovige hij werd een denker, maar geen bidder.
Je kunt er moeite mee hebben als een zoon zo nadrukkelijk met zijn vader wordt vergeleken. Wat zou jij ervan vinden als je altijd met je intelligente of hardwerkende of milde en liefdevolle of altijd doorzettende of vrome vader dan wel moeder vergeleken zou worden? Ja, David wordt in de Bijbel de ‘man naar Gods hart’ genoemd. En Ja, we hebben in de Bijbel veel Psalmen van David (ik zelf krijg er steeds meer mee, met die psalmen). Maar zijn de Spreuken van Salomo daarom minder waardevol?
Het kan voor een mens een zware last worden, als anderen of als jij jezelf vaak met je vader of moeder vergelijkt. Jawis, sa no en dan fielt it goed as oaren tsjin jin sizze: ‘Do bist krekt dyn heit, krekt dyn mem!’ Maar het kan ook een last worden als je altijd aan bepaalde verwachtingen (mogelijk van jezelf) moet voldoen: net zo vroom, net zo trouw, net zo’n bidder of zanger als heit/als mem!
Zeker, David was een bijzonder mens in de wijze waarop hij eerlijk kon zijn naar God en naar zichzelf toe. In de manier waarop hij voor de ark uit kon huppelen (I Koningen 3: 21); en in de manier waarop hij kon erkennen ‘tegen U alleen heb ik gezondigd’ (Psalm 51/2 Sam. 12: 13).
Maar Salomo mocht zijn eigen talenten en gaven hebben: de wijsheid en de rechtvaardigheid waarmee hij leidinggaf aan zijn volk. Denk aan de 2 vrouwen die bij hem kwamen en van wie was nou het dode kind en van wie het levende? (I Koningen 3: 16 vv.)
En … niet onbelangrijk: Dávid kreeg van God geen toestemming om de tempel te bouwen. Salomo mocht die taak wél uitvoeren. En hij zou dat met volledige inzet en overgave doen; kosten noch moeite werden gespaard!
Denkend aan de kerk in onze tijd, zeggen we ook vaak: was het nog maar zoals 30, 40, 50 jaar geleden: Een volle kerk, jeugdwerk, catechisatie, kinderkerk, een complete kerkenraad. Zoals het toen was ….
Maar het getuigt niet altijd van wijsheid om te roepen dat de vroegere tijden beter waren dan de huidige (Prediker 7: 10); om te denken dat vaders en moeders het beter deden dan de jongere generatie. Zou het niet kunnen zijn dat God juist met die jongere generatie zijn kerk wil bouwen, ook in deze tijd?
ds. Anne Elverdink