35e jaargang - nr.6 juni 2022.
Meditatie:
“Want voor u geldt deze belofte, evenals voor uw kinderen en voor allen die ver weg zijn, en die de Heer, onze God, tot zich zal roepen.” (Handelingen 2 vers 39)
Op aarde leven we samen met verschillende mensen. Jong en oud, verschillende huidskleuren, rijk en arm, doeners en denkers. Altijd weer kunnen we mensen in verschillende groepen indelen. De kinderen bij elkaar, de ouders bij elkaar, de groot-ouders bij elkaar. We zetten mensen als het ware bij elkaar in een hokje: jullie horen qua leeftijd of qua inkomen bij elkaar!
In Jeruzalem wordt tijdens het Pinksterfeest de Heilige Geest uitgestort op de leerlingen van Jezus. Tekenen van wind en vuur gaan daar mee samen. De leerlingen ontvangen kracht uit de hemel en zij verkondigen de naam van Jezus in alle talen. Er lijkt dan een nieuwe categorie mensen te ontstaan. Leerlingen van Jezus die in Hem geloven. Leerlingen die de Heilige Geest hebben ontvangen en de kracht van de Geest ervaren. Je kunt deze mensen in een hokje zetten: jullie zijn een speciaal groepje!
Op het Pinksterfeest in Jeruzalem houdt Petrus een toespraak. Want hij merkt dat de mensen in verwarring zijn over wat er gebeurt. Hij wil graag uitleggen wat de tekenen van wind en vuur zeggen.
Het mooist aan de toespraak van Petrus is dat hij uitlegt dat hij niet tot een exclusief groepje behoort. Hier wordt niet een nieuw vakje getekend. Integendeel: de komst van de Heilige Geest doorbreekt de grenzen.
Petrus noemt drie grenzen. De eerste is de grens tussen zondaar en gerechtvaardigde. De Geest maakt duidelijk dat er in Jezus’ naam vergeving is van zonden. Moet u indenken dat er onder de toehoorders heel wat mensen staan die hebben ingestemd met de kruisiging van Jezus. Zij mogen vergeving ontvangen. Voor hen is een nieuw begin mogelijk.
De tweede grens is de grens van de generaties. Petrus spreekt niet alleen de volwassenen toe, maar hij betrekt ook hun kinderen erbij. Op diezelfde manier sprak de HERE God ook eens tot Abraham. Het werk van God stopt niet na 10, 20 of 30 jaar. Hij blijft eeuwig trouw!
De derde grens is de grens tussen het volk van God, de Israëlieten, en de overige volken. Het werk van de Heilige Geest zal de naam van Jezus in heel de wereld bekend maken. Het begint bij de Joden in Jeruzalem en via hen gaat het evangelie van Jezus Christus de wereld in.
In de toespraak van Petrus is het woord ‘belofte’ een kernwoord. God de HERE doet een grootse aanbieding. Het komt helemaal van Zijn kant.
Waar hoor ik bij? Doe ik het wel goed genoeg? Die vragen kennen we allemaal. In een sombere bui kunnen we soms denken dat we er niet bij horen. Dat het mooie geschenk van Pinksteren, de komst van de Heilige Geest, niet voor ons is bedoeld. Luister dan hoe Petrus spreekt over de belofte. God doorbreekt de grenzen. De beloftes komen naar iedereen toe. Volwassenen en kinderen. Rijk en arm. Joden en nietJoden. De belofte komt naar zondaars toe, naar kwetsbare mensen, dichtbij en ver weg. Wat een rijkdom!
Het gaat er niet om dat wij aan bepaalde eisen voldoen om vervolgens gered te worden. Het gaat erom of wij de beloftes van God willen aanvaarden. In Jeruzalem doen 3000 mensen dat direct na de toespraak van Petrus. Zij worden gedoopt en beginnen met Jezus een nieuw leven.
Dat wordt u en jou ook gegund! Dat mogen we als ouders aan onze kinderen vertellen. En aan elkaar, binnen en buiten de gemeente. De liefde van Jezus is er ook voor jou! We stoppen elkaar niet in hokjes en vakjes. Maar we doorbreken grenzen.
Tsjerkesjongers Lightness
Na een oproep in het Tsjerkebledsje een aantal jaren geleden is ‘Lightness’ opgericht.
We zijn een enthousiaste groep zangers en muzikanten, die één keer per maand op
zondag bij elkaar komen om met elkaar te zingen en te musiceren. We verlenen onze
medewerking in principe alleen aan diensten in onze eigen gemeente. Wanneer we
een optreden in het vooruitzicht hebben, repeteren we ook wat vaker.
Wil je met ons meezingen of kun je een instrument bespelen? Kom gerust eens langs!
We repeteren vóór de zomervakantie nog op de zondagen 12 juni, 3 juli en 17 juli in
Op ‘e Hichte. We beginnen om 19.30 en rond 20.30 uur sluiten we af.
Dankbetuiging
Na het overlijden van Line Prins-de Boer, hebben we veel blijken van medeleven ontvangen. Uw aanwezigheid bij de afscheidsdienst, condoleances en gestuurde kaarten hebben we erg gewaardeerd. Het heeft ons goed gedaan.
De familie
De gebedsgroep
De gebedsgroep komt op vrijdag 10 juni 2022 bij elkaar bij Nelie Kroodsma. We beginnen om 20.00 uur. Een ieder is van harte welkom.
Als een kleine gemeente kwetsbaar wordt
Uitgave van de Classis Fryslân
Kleine gemeenten
In de Classis Fryslân is een ruim aantal gemeenten met minder dan 250 leden. Veel van deze gemeenten zijn vitaal. Een deel kan zelfstandig het gemeenteleven gaande en staande te houden, meestal met een eigen (deeltijd) voorganger. Een deel van deze kleine gemeenten werkt samen met andere gemeenten, zij delen bijvoorbeeld een voorganger.
Soms zijn kleine gemeenten kwetsbaar geworden. Zij twijfelen eraan of zij nog veel langer kunnen blijven bestaan op de wijze waarop zij dat tot nu toe gedaan hebben. Voor deze kwetsbare gemeenten heeft de classis dit stuk geschreven. Het is bedoeld om de kwetsbare gemeenten te helpen gemeente te blijven, al dan niet door te gaan samenwerken met andere gemeenten, of zich bij andere gemeenten aan te sluiten.
Vier situaties waarin gemeenten kwetsbaar zijn geworden In vier gevallen worden gemeenten kwetsbaar:
1. De gemeente kan zelfstandig haar basistaken (eredienst, pastoraat, diaconaat, vorming/toerusting en missionaire opdracht) niet meer voldoende uitvoeren.
2. Er zijn blijvend te weinig ouderlingen, diakenen en (ouderlingen-)kerkrentmeesters. Kerkenraad en/of colleges zijn niet langer (rechts)bevoegd.
3. D e gemeente is te klein geworden om zelfstandig de basistaken uit te voeren, én kerkenraad en/of colleges zijn blijvend te klein en niet meer bevoegd.
4. De gemeente is zo klein en kwetsbaar geworden dat zij niet meer zelfstandig kan voortbestaan. Er zijn geen zusterkerken om zich bij aan te sluiten.
Hieronder komen deze vier in toenemende mate kwetsbare situaties aan de orde. 1. De gemeente kan de basistaken niet meer zelfstandig uitvoeren
a. De gemeente wil zelfstandig blijven
De gemeente gaat samenwerken met (een of meer) andere gemeente(n). Deze samenwerkende gemeenten kunnen ieder een eigen kerkenraad en eigen colleges behouden. Zij kunnen ook kiezen voor een samenwerkingsorgaan waaraan kerkenraden en/of colleges hun bevoegdheden overdragen. De gemeenten houden ieder hun eigen zelfstandige rechtspositie. Soms zijn kleine gemeenten kwetsbaar geworden. Zij twijfelen eraan of zij nog veel langer kunnen blijven bestaan op de wijze waarop zij dat tot nu toe gedaan hebben. Voor deze kwetsbare gemeenten heeft de classis dit stuk geschreven. Het is bedoeld om de kwetsbare gemeenten te helpen gemeente te blijven, al dan niet door te gaan samenwerken met andere gemeenten, of zich bij andere gemeenten aan te sluiten.
b. De gemeente wil samengaan met een (of meer) andere gemeente(n)
Deze gemeenten gaan fuseren tot één nieuwe gemeente. Zij vormen in het vervolg samen één rechtspersoon. Er is één kerkenraad, één college van diakenen en één college van kerkrentmeesters. De bezittingen worden samengevoegd.
2. De kerkenraad en de colleges zijn te klein geworden
De gemeente kan blijvend niet meer voldoen aan het kerkordelijk minimum waarmee een gemeente rechtsbevoegd is. Dat minimum is:
• voor de kerkenraad (naast de predikant) 2 ouderlingen, 2 diakenen en 2 ouderlingen-kerkrentmeester;
• voor het college van diakenen 3 leden, waarvan minimaal 2 diakenen en 1 diaconaal rentmeester;
• voor het college van kerkrentmeesters 2 ouderlingen-kerkrentmeester en 1 kerkrentmeester (niet-ouderling).
a. Voor de korte termijn, bijvoorbeeld om rechtsgeldige besluiten te nemen en rechtshandelingen te verrichten, kan de classis kerkenraad en/of colleges weer bevoegd maken. Bijvoorbeeld door enkele ambtsdragers van binnen of buiten de kerkenraad aan de kerkenraad en/of aan de colleges toe te voegen. Dit kan geen blijvende oplossing zijn.
b. Voor de langere termijn, om de gemeente bestuurbaar te houden, kan de classis een structurele regeling kleine gemeenten met u afspreken. De classis doet dit enkel als uw gemeente voor minstens acht jaar wel in staat is zelfstandig de basistaken voor gemeentezijn (zie onder inleiding) uit te voeren. In de regeling kan:
• u w kerkenraad bestaan uit minimaal 3 leden (ouderling, diaken en ouderling-kerkrentmeester);
• uw college van diakenen en uw college van kerkrentmeesters één College van Beheer vormen;
• u w kerkenraad ook optreden als college van diakenen en college van kerkrentmeesters.
Een combinatie van deze regelingen is mogelijk. Deze regelingen zijn aangegeven in het synode rapport Lichter Ingevuld. Voorwaarden zijn:
• het ontbreken van vergaande bloed- of aanverwantschap;
• in sommige gevallen een vergroot toezicht op het beheer door het CCBB.
De regeling geldt voor een periode van vijf jaar. De classis kan deze regeling na een evaluatie voor opnieuw vijf jaar verlengen.
3. De kerkenraad en de colleges zijn te klein geworden, en de gemeente kan de basistaken niet meer zelfstandig uitvoeren a. De gemeente wil zelfstandig blijven
• Er zijn één of meer zustergemeenten waarmee de gemeente kan samenwerken.
• De gemeente kan ambtsdragers leveren voor een samenwerkingsorgaan.
De gemeente gaat samenwerken met (een of meer) andere gemeente(n). Deze samenwerkende gemeenten stellen een samenwerkingsorgaan in waaraan kerkenraden en colleges hun bevoegdheden overdragen. Het samenwerkingsorgaan van de kerkenraden en de colleges voldoet een het kerkordelijk minimum. De gemeenten houden ieder hun eigen zelfstandige rechtspositie.
b. De gemeente wil samengaan met een (of meer) andere gemeente(n) • Er zijn één of meer zustergemeenten waarmee de gemeente kan fuseren.
• De gemeente kan ambtsdragers leveren voor de samengevoegde kerkenraad en colleges.
Deze gemeenten gaan fuseren tot één nieuwe gemeente. Zij vormen in het vervolg samen één rechtspersoon. Er is één kerkenraad, één college van diakenen en één college van kerkrentmeesters. De bezittingen worden samengevoegd.
c. De gemeente zoekt een adoptiegemeente
• Er is (zijn) geen gelijkwaardige partner(s) waarmee de gemeente kan worden samengevoegd.
• De gemeente kan nauwelijks of niet ambtsdragers leveren voor een samengevoegde kerkenraad en colleges.
• E r is een zustergemeente die in staat en bereid is de gemeente op te nemen, en de gemeente wil van deze adoptiegemeente deel uit gaan maken.
• De geadopteerde gemeente wenst het kerkelijk leven ter plaatse als wijkgemeente van de adoptiegemeente voort te zetten.
U kunt uw gemeente onderbrengen in een grotere zustergemeente. Deze adoptiegemeente kan een wijkgemeente vormen waar men uw gemeente in onderbrengt. Uw gemeente verliest de eigen rechtspositie en autonomie. Uw bezittingen gaan over naar de adoptiegemeente.
d. De gemeente vormt een huisgemeente
• De gemeente kan geen gelijkwaardige partner vormen voor één of meer zustergemeenten.
• Er is geen adoptiegemeente voorhanden die in staat en bereid is de gemeente in zichzelf op te nemen.
• De gemeente wil het kerkelijk leven ter plaatse als huisgemeente voort te zetten.
Uw gemeente kan als huisgemeente verder gaan. U kunt uw gemeenteleven in beperkte zin voortzetten onder leiding van een eigen commissie. Deze commissie staat onder verantwoordelijkheid van een andere gemeente of van de classis zelf. Uw gemeente verliest de eigen autonomie en rechtspositie, en wordt in feite opgeheven en bij een groter geheel (classis of andere gemeente) ondergebracht.
4. De classis heft uw gemeente op
• D e gemeente is te kwetsbaar om zelfstandig voort te bestaan, ook niet als huisgemeente;
• Er zijn geen zusterkerken om zich bij aan te sluiten.
Als er geen andere mogelijkheid is uw gemeente samen te voegen, of in een andere gemeente onder te brengen, of als huisgemeente in kleine vorm verder te laten gaan, kan de classis uw gemeente opheffen. De leden van de gemeente kiezen dan een andere gemeente waar zij zich bij aansluiten. De bezittingen van uw gemeente vervallen aan de Classis Fryslân, die naar mogelijkheden zoekt dit voor het kerkelijk leven in de regio in te zetten.
Overleg
Bent u klein en kwetsbaar geworden, en wilt u bezien of één van de hierboven genoemde mogelijkheden voor u een oplossing is, dan wil classisdominee Wim Beekman en een lid van het Breed Moderamen graag met u overleggen. Voor adressen zie de website van de Classis Fryslân www.classisfryslan.nl
Namens de Classis Fryslân, Wim Beekman.
ds. Wim Beekman Classispredikant Fryslân
w.beekman@protestantsekerk.nl 06-31991101
Uit de gemeente
Sietske Monsma heeft enige tijd in het MCL gelegen. Haar conditie is inmiddels zoveel minder geworden dat zij vanuit het ziekenhuis niet meer terug mocht naar haar eigen huis. Dat is voor haar een grote tegenslag en ook een grote verandering. Ze heeft nu een plaatsje gekregen in De Waadwente (afdeling De Aak, kamer 7). We hopen dat zij daar, ondanks alles, toch nog goede dagen zal krijgen.
Lies de Jong is gevallen met de fiets en daarna opgenomen geweest in ziekenhuis Nij Smellinghe en verzorgingshuis Marrewyk in Drachten. Tussendoor is ze tijdens de Pinksterdagen een paar dagen thuis geweest en afgelopen dinsdag 8 juni is ze geopereerd. We hopen dat dit allemaal goed is gegaan en wensen haar goed herstel toe.
We wensen de zieken beterschap en kracht toe. Daarbij denken we ook aan degenen die we nu niet bij name noemen.
Wat ook dit leven brengt, Hij is nabij.
't Zij vreugd of droefheid schenkt, Hij is nabij.
Hoe sterk ook satans macht,
Jezus geeft licht en kracht ieder, die Hem verwacht; Hij is nabij.
Huwelijksjubilea
Op 15 juni a.s. hopen Klaas en Griet Palma, hun 55-jarig huwelijksjubileum te vieren.
Daarnaast hopen Hessel en Renske van der Velde, op 27 juni a.s. hun 25-jarig huwelijksjubileum te vieren.
Vier deze vreugdevolle dag waarop je dankbaar omzien mag
hoe jullie zoveel jaar
in trouw en liefde met elkaar
de weg met blijdschap, ondanks zorgen gegaan zijn, in Zijn hand geborgen
Namens de gemeente allen van harte gefeliciteerd. Gods Zegen toegewenst.
Bijbelleesrooster
Juni
9 Psalm 105:23-45
...van trouw
10 Lucas 8:1-8
Zaaien en oogsten
11 Lucas 8:9-21 Betekenisvol
12 Psalm 135
T rinitatis - Groot is de
HEER
13 Lucas 8:22-39
V olgelingen dichtbij en op afstand
14 Lucas 8:40-56
Aanraking
15 Lucas 9:1-9
Uitzendprogramma
16 Lucas 9:10-17
Het broodnodige
17 Lucas 9:18-27
Imago-onderzoek
18 Lucas 9:28-36 Hoog bezoek
19 Lucas 9:37-45
Verborgen betekenis
20 Lucas 9:46-50
Klein is groot
21 2 Korintiërs 8:1-9 Blink uit
22 2 Korintiërs 8:10-15
Evenwicht
23 2 Korintiërs 8:16-24
Enthousiast bezoek
24 2 Korintiërs 9:1-15
Zaaien en oogsten
25 2 Korintiërs 10:1-11
In woord en daad
26 2 Korintiërs 10:12-18
Binnen Gods grenzen
27 2 Korintiërs 11:1-15
Schijnapostelen
28 2 Korintiërs 11:16-29
Ironische Paulus
29 2 Korintiërs 11:30-12:10
Kracht in zwakte
30 2 Korintiërs 12:11-21
O uders sparen voor de kinderen
Juli
1 2 Korintiërs 13:1-13
Onderzoek jezelf
2 Lucas 9:51-62 Goed te volgen?
3 Lucas 10:1-16
Herauten
4 Lucas 10:17-24
Het belangrijkste effect
5 Lucas 10:25-37
V ragen naar de bekende weg?
6 Lucas 10:38-42
De eerste zorg
7 Psalm 140
Red mij van belagers
Takomst en hoop
In frije oersetting fan dat liet oan ‘e ein fan de ,,hûs‘’besite
Yn dizze tiid fan noed en soargen it ûnheil dat troch de lannen giet wer fine wy noch goede boargen dy’t ús yn it libben takomst bied
Oeral is it yn ’e wrâld te rêden oarloch, honger, ûnfrede flechterij wer geane wy mei wisse trêden as tsjerke nei in takomstich frij
O God kom no hjiryn fanwegen God fan in ûnbegrinsde macht fertrouwend hoopjend op jins segen der komt in ein oan dizze nacht
Jo hawwe ús gelok foar eagen Jezus die graach dat yn leafde foar wy as gemeente dat better seagen dwaande wêze, geande nei de oar
Al bliuwe hjir en dêr noch fragen en begripe wy jins wegen net Jezus wol yn leafde ús drage nei in nije takomst troch God taret
Jo sille ek as tsjerke by ús bliuwe dy belofte stiet yn Matteus beskreaun Jo geane mei ús, sa kinne wy priuwe troch jins leafde foar ús hjirta dreaun
Us in takomst mei goede hoop tasein sawol yn tsjerke as dêr ek omhinne dêr hâlde wy oan fêst oant de ein Jo liede ús troch it libben hinne
S. de Boer
=======================================================
• u w kerkenraad bestaan uit minimaal 3 leden (ouderling, diaken en ouderling-kerkrentmeester);
• uw college van diakenen en uw college van kerkrentmeesters één College van Beheer vormen;
• u w kerkenraad ook optreden als college van diakenen en college van kerkrentmeesters.
Een combinatie van deze regelingen is mogelijk. Deze regelingen zijn aangegeven in het synode rapport Lichter Ingevuld. Voorwaarden zijn:
• het ontbreken van vergaande bloed- of aanverwantschap;
• in sommige gevallen een vergroot toezicht op het beheer door het CCBB.
De regeling geldt voor een periode van vijf jaar. De classis kan deze regeling na een evaluatie voor opnieuw vijf jaar verlengen.
3. De kerkenraad en de colleges zijn te klein geworden, en de gemeente kan de basistaken niet meer zelfstandig uitvoeren a. De gemeente wil zelfstandig blijven
• Er zijn één of meer zustergemeenten waarmee de gemeente kan samenwerken.
• De gemeente kan ambtsdragers leveren voor een samenwerkingsorgaan.
De gemeente gaat samenwerken met (een of meer) andere gemeente(n). Deze samenwerkende gemeenten stellen een samenwerkingsorgaan in waaraan kerkenraden en colleges hun bevoegdheden overdragen. Het samenwerkingsorgaan van de kerkenraden en de colleges voldoet een het kerkordelijk minimum. De gemeenten houden ieder hun eigen zelfstandige rechtspositie.
b. De gemeente wil samengaan met een (of meer) andere gemeente(n) • Er zijn één of meer zustergemeenten waarmee de gemeente kan fuseren.
• De gemeente kan ambtsdragers leveren voor de samengevoegde kerkenraad en colleges.
Deze gemeenten gaan fuseren tot één nieuwe gemeente. Zij vormen in het vervolg samen één rechtspersoon. Er is één kerkenraad, één college van diakenen en één college van kerkrentmeesters. De bezittingen worden samengevoegd.
c. De gemeente zoekt een adoptiegemeente
• Er is (zijn) geen gelijkwaardige partner(s) waarmee de gemeente kan worden samengevoegd.
• De gemeente kan nauwelijks of niet ambtsdragers leveren voor een samengevoegde kerkenraad en colleges.
• E r is een zustergemeente die in staat en bereid is de gemeente op te nemen, en de gemeente wil van deze adoptiegemeente deel uit gaan maken.
• De geadopteerde gemeente wenst het kerkelijk leven ter plaatse als wijkgemeente van de adoptiegemeente voort te zetten.
U kunt uw gemeente onderbrengen in een grotere zustergemeente. Deze adoptiegemeente kan een wijkgemeente vormen waar men uw gemeente in onderbrengt. Uw gemeente verliest de eigen rechtspositie en autonomie. Uw bezittingen gaan over naar de adoptiegemeente.
d. De gemeente vormt een huisgemeente
• De gemeente kan geen gelijkwaardige partner vormen voor één of meer zustergemeenten.
• Er is geen adoptiegemeente voorhanden die in staat en bereid is de gemeente in zichzelf op te nemen.
• De gemeente wil het kerkelijk leven ter plaatse als huisgemeente voort te zetten.
Uw gemeente kan als huisgemeente verder gaan. U kunt uw gemeenteleven in beperkte zin voortzetten onder leiding van een eigen commissie. Deze commissie staat onder verantwoordelijkheid van een andere gemeente of van de classis zelf. Uw gemeente verliest de eigen autonomie en rechtspositie, en wordt in feite opgeheven en bij een groter geheel (classis of andere gemeente) ondergebracht.
4. De classis heft uw gemeente op
• D e gemeente is te kwetsbaar om zelfstandig voort te bestaan, ook niet als huisgemeente;
• Er zijn geen zusterkerken om zich bij aan te sluiten.
Als er geen andere mogelijkheid is uw gemeente samen te voegen, of in een andere gemeente onder te brengen, of als huisgemeente in kleine vorm verder te laten gaan, kan de classis uw gemeente opheffen. De leden van de gemeente kiezen dan een andere gemeente waar zij zich bij aansluiten. De bezittingen van uw gemeente vervallen aan de Classis Fryslân, die naar mogelijkheden zoekt dit voor het kerkelijk leven in de regio in te zetten.
Overleg
Bent u klein en kwetsbaar geworden, en wilt u bezien of één van de hierboven genoemde mogelijkheden voor u een oplossing is, dan wil classisdominee Wim Beekman en een lid van het Breed Moderamen graag met u overleggen. Voor adressen zie de website van de Classis Fryslân www.classisfryslan.nl
Namens de Classis Fryslân, Wim Beekman.
ds. Wim Beekman Classispredikant Fryslân
w.beekman@protestantsekerk.nl 06-31991101
Uit de gemeente
Sietske Monsma heeft enige tijd in het MCL gelegen. Haar conditie is inmiddels zoveel minder geworden dat zij vanuit het ziekenhuis niet meer terug mocht naar haar eigen huis. Dat is voor haar een grote tegenslag en ook een grote verandering. Ze heeft nu een plaatsje gekregen in De Waadwente (afdeling De Aak, kamer 7). We hopen dat zij daar, ondanks alles, toch nog goede dagen zal krijgen.
Lies de Jong is gevallen met de fiets en daarna opgenomen geweest in ziekenhuis Nij Smellinghe en verzorgingshuis Marrewyk in Drachten. Tussendoor is ze tijdens de Pinksterdagen een paar dagen thuis geweest en afgelopen dinsdag 8 juni is ze geopereerd. We hopen dat dit allemaal goed is gegaan en wensen haar goed herstel toe.
We wensen de zieken beterschap en kracht toe. Daarbij denken we ook aan degenen die we nu niet bij name noemen.
Wat ook dit leven brengt, Hij is nabij.
't Zij vreugd of droefheid schenkt, Hij is nabij.
Hoe sterk ook satans macht,
Jezus geeft licht en kracht ieder, die Hem verwacht; Hij is nabij.
Huwelijksjubilea
Op 15 juni a.s. hopen Klaas en Griet Palma, hun 55-jarig huwelijksjubileum te vieren.
Daarnaast hopen Hessel en Renske van der Velde, op 27 juni a.s. hun 25-jarig huwelijksjubileum te vieren.
Vier deze vreugdevolle dag waarop je dankbaar omzien mag
hoe jullie zoveel jaar
in trouw en liefde met elkaar
de weg met blijdschap, ondanks zorgen gegaan zijn, in Zijn hand geborgen
Namens de gemeente allen van harte gefeliciteerd. Gods Zegen toegewenst.
Bijbelleesrooster
Juni
9 Psalm 105:23-45
...van trouw
10 Lucas 8:1-8
Zaaien en oogsten
11 Lucas 8:9-21 Betekenisvol
12 Psalm 135
T rinitatis - Groot is de
HEER
13 Lucas 8:22-39
V olgelingen dichtbij en op afstand
14 Lucas 8:40-56
Aanraking
15 Lucas 9:1-9
Uitzendprogramma
16 Lucas 9:10-17
Het broodnodige
17 Lucas 9:18-27
Imago-onderzoek
18 Lucas 9:28-36 Hoog bezoek
19 Lucas 9:37-45
Verborgen betekenis
20 Lucas 9:46-50
Klein is groot
21 2 Korintiërs 8:1-9 Blink uit
22 2 Korintiërs 8:10-15
Evenwicht
23 2 Korintiërs 8:16-24
Enthousiast bezoek
24 2 Korintiërs 9:1-15
Zaaien en oogsten
25 2 Korintiërs 10:1-11
In woord en daad
26 2 Korintiërs 10:12-18
Binnen Gods grenzen
27 2 Korintiërs 11:1-15
Schijnapostelen
28 2 Korintiërs 11:16-29
Ironische Paulus
29 2 Korintiërs 11:30-12:10
Kracht in zwakte
30 2 Korintiërs 12:11-21
O uders sparen voor de kinderen
Juli
1 2 Korintiërs 13:1-13
Onderzoek jezelf
2 Lucas 9:51-62 Goed te volgen?
3 Lucas 10:1-16
Herauten
4 Lucas 10:17-24
Het belangrijkste effect
5 Lucas 10:25-37
V ragen naar de bekende weg?
6 Lucas 10:38-42
De eerste zorg
7 Psalm 140
Red mij van belagers
Takomst en hoop
In frije oersetting fan dat liet oan ‘e ein fan de ,,hûs‘’besite
Yn dizze tiid fan noed en soargen it ûnheil dat troch de lannen giet wer fine wy noch goede boargen dy’t ús yn it libben takomst bied
Oeral is it yn ’e wrâld te rêden oarloch, honger, ûnfrede flechterij wer geane wy mei wisse trêden as tsjerke nei in takomstich frij
O God kom no hjiryn fanwegen God fan in ûnbegrinsde macht fertrouwend hoopjend op jins segen der komt in ein oan dizze nacht
Jo hawwe ús gelok foar eagen Jezus die graach dat yn leafde foar wy as gemeente dat better seagen dwaande wêze, geande nei de oar
Al bliuwe hjir en dêr noch fragen en begripe wy jins wegen net Jezus wol yn leafde ús drage nei in nije takomst troch God taret
Jo sille ek as tsjerke by ús bliuwe dy belofte stiet yn Matteus beskreaun Jo geane mei ús, sa kinne wy priuwe troch jins leafde foar ús hjirta dreaun
Us in takomst mei goede hoop tasein sawol yn tsjerke as dêr ek omhinne dêr hâlde wy oan fêst oant de ein Jo liede ús troch it libben hinne
S. de Boer
=======================================================
