Tsjerkeblêd
foar de tsjerklike gemeente Burdaard-Wânswert-Jislum
34e jaargang - nr.2 Februari 2021.
Meditatie
De hoop is als…. een betrouwbaar en zeker anker voor de ziel en gaat ons voor tot voorbij het voorhangsel Hebreeën 6: 8
Het anker als beeld van de hoop. Daar wil ik in deze meditatie kort even met u bij stilstaan. Laten we eens proberen de taal van de verbeelding tot ons te laten spreken. De exacte wetenschap hanteert vooral de taal van de berekening; en dat is goed; dat heeft ons al veel vooruitgang opgeleverd. Toch denk ik dat we, om het menselijk bestaan te duiden, naast de taal van de berekening ook de taal van de verbeelding nodig hebben. Jezus gebruikt in het evangelie ook gelijkenissen om het koninkrijk en het koningschap voor ons uit te leggen.
Deze keer het beeld van een anker. Zo’n anker is aan boord van menig schip een onmisbaar attribuut. Er is één groot verschil met alle andere scheepsgerei: het anker zul je overboord moeten gooien om er profijt van te hebben. Zo is het ook met het geloof en met de hoop: het vindt nergens houvast in onszelf. Wij moeten het buiten onszelf zoeken bij God, in Christus. Al zou je het anker zo diep mogelijk onder in het schip leggen, dan nog biedt het geen houvast. Stel dat het een heel zwaar anker is en je legt het onder in het schip, misschien dat je boot daardoor wat stabieler wordt, maar houvast vind je niet!
Het geloof kunnen we niet in onszelf en in ons eigen denken verankeren. Ook niet in de ‘ware humaniteit’ of in een moreel appel om zo medemenselijk mogelijk te zijn; hoe edel en mooi het ook klinkt. Het zal vroeg of laat een doodlopende weg blijken te zijn; we blijven in hetzelfde rondje ronddraaien en blijven als het er op aankomt op onszelf aangewezen. Vandaar dat de schrijver van Hebreeën zegt: “het gaat ons voor (lees dat ook als: ‘Het gaat ons denken te boven’) tot voorbij het voorhangsel”. Dat voorhangsel maakt in de tempel scheiding tussen het Heilige en het Heilige der Heiligen, maar ook buiten de tempel is het de scheidingslijn tussen God en ons mensen.
Alleen de Hogepriester gaat op Grote Verzoendag het Heilige der Heiligen binnen. Zo is de Here Jezus; nadat Hij eerst met Kerst onze werkelijkheid binnengekomen was, op Hemelvaart die andere werkelijkheid binnengegaan. Het anker is tot in de hemel uitgeworpen; en dat geeft houvast.
Geloven vraagt om een sprong, maar het is geen sprong in het duister. Het is een sprong naar het licht, een sprong vol van hoop. U zou misschien Handelingen 27: 21-26 eens kunnen lezen, over Paulus die als gevangene aan boord van een schip naar Rome wordt vervoerd. Ze raken dan in zwaar weer verzeild. Maar de apostel roept zijn medeopvarenden op om moed te houden. Want, zegt hij: ‘We zullen het schip wel verliezen’, maar zelf zullen we ‘op één of ander eiland stranden’.
Nu kun je zo’n verhaal lezen als een historisch verslag uit het leven van Paulus. Maar ik geloof dat deze verhalen ons meer willen vertellen. Ze vertellen van de God op Wie Paulus zijn vertrouwen stelde en op Wie ook wij ons vertrouwen mogen stellen. Het schip (elders, in 2 Kor. 5, noemt Paulus het “de aardse tent waarin wij wonen”) zullen we prijs moeten geven, maar zelf zullen we ‘op één of ander eiland stranden’. ‘Wij hebben ’s Vaders zoon aan boord, en ’t veilig strand voor oog’. Wat een voorrecht te mogen geloven dat ons leven verankerd is in deze God.
“Ik heb de vaste grond gevonden, waarin mijn anker eeuwig hecht” (en natuurlijk geldt: ook als het schip stevig aan het anker ligt, wordt het door de golven soms nog hevig heen en weer geslingerd ...) ds. A. Elverdink
Op nei Peaske
It is wer tiid ús ta te rieden
op syn paad dy’t Jezus hjir doe rûn
foar ús, woe sa syn leafde biede
oan ús dat foel yn Gods genedegrûn
sdb
Protestantse Kerk zet komende jaren stevig in op toekomstgericht kerk-zijn
Meer over Synode Visienota 'Van U is de toekomst' Het strategisch beleidskader is op vrijdag 29 januari 2021 vastgesteld door het moderamen na het peilen van de mening van de generale synode. Tijdens de buitengewone moderamenvergadering die vrijdag digitaal plaatsvond kon het beleidskader rekenen op groot draagvlak onder synodeleden. Er is veel enthousiasme over de toekomstgerichte beweging die de Protestantse Kerk, en dus ook haar dienstenorganisatie, wil inzetten. Men erkent de urgentie van deze beweging. Het beleidskader geeft kaders en richting aan voor de dienstenorganisatie voor de periode 2021-2024, die passen binnen de door de generale synode uitgezette kaders, te weten de visienota ‘Van U is de toekomst’ (door de generale synode aanvaard in juni 2020) en generale regeling voor de dienstenorganisatie.
Samen zoeken naar nieuw toekomstperspectief. Geïnspireerd door de visienota wil de dienstenorganisatie samen met gemeenten en classicale vergaderingen zoeken naar nieuw toekomstperspectief. Daarnaast is er de afgelopen jaren in de classes bestuurlijk een nieuwe situatie ontstaan. Er is behoefte aan meer ondersteuning in het werk van de classicale vergaderingen. Predikanten hebben eveneens sterke behoefte aan meer ondersteuning, en er zijn signalen dat voor kerkelijk werkers en pioniers hetzelfde geldt. De ontwikkeling van het ledenaantal van onze kerk laat een stevige krimp zien; vooral jonge generaties vinden in onze kerk geen passende bedding voor hun geloofsbeleving. Gemeenten geven zelf ook aan moeilijk aansluiting te vinden bij de leefwereld van jongeren.
Stevige agenda. Voor de dienstenorganisatie volgt uit de onderzoeken en analyses ook een stevige agenda. Er is een transformatie van de dienstenorganisatie nodig om echt van betekenis te kunnen blijven voor de kerk. De veelheid van doelen, diensten en producten maken het aanbod van de dienstenorganisatie te diffuus. Het huidige aanbod sluit te weinig aan bij de vragen waar gemeenten mee worstelen. Daarbij wordt de dienstenorganisatie vaak als te zendend ervaren.
Luisteren naar gemeenten. Om te voorkomen dat de dienstenorganisatie een dienstverleningsmodel ontwikkelt dat niet aansluit op de behoeften van gemeenten, gaat de dienstenorganisatie in 2021 eerst het land in om te luisteren naar gemeenten. Bij welke toekomstgerichte vragen hebben zij advies nodig? Op welke wijze willen zij door de dienstenorganisatie ondersteund worden? De bedoeling is dat deze luisterronde in september 2021 start. 'De toekomst open tegemoet' - Beleidskader voor de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk bij de visienota ‘Van U is de toekomst’
Meedenken? Als gemeente meedenken over de ontwikkeling van dienstverlening rond toekomstgericht kerk-zijn? Dit artikel is enigszins ingekort u kunt het vinden op de website van de PKN en u kunt als u het wil, hieraan deelnemen. red. Reitsum c.a.
Een volk zonder kennis…
Yn Hosea 4 stiet in beskreauwing fan eartiids, mar soe samar oer hjoed gean kinne. In Hosea geeft God een scheidbrief aan Israël dit heeft te maken met het ontrouwe volk Israël. Komt later gelukkig allemaal weer goed. Hoort des HEEREN woord, gij kinderen Israëls! want de HEERE heeft een twist met de inwoners des lands, omdat er geen trouw, en geen weldadigheid, en geen kennis van God in het land is 2 Maar vloeken en liegen, en doodslaan, en stelen, en overspel doen; zij breken door, en bloedschulden raken aan bloedschulden. 3 Daarom zal het land treuren, en een iegelijk, die daarin woont, kwelen, met het gedierte des velds, en met het gevogelte des hemels; ja, ook de vissen der zee zullen weggeraapt worden. 4 Doch niemand twist noch bestraft iemand; want uw volk is als die met den priester twisten. En yn fers 6 stiet; Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is; dewijl gij de kennis verworpen hebt, heb Ik u ook verworpen, dat gij Mij het priesterambt niet zult bedienen; dewijl gij de wet uws Gods vergeten hebt, zal Ik ook uw kinderen vergeten.We zien tegenwoordig nieuwslezers, kranten, internetmedia en meer… hjoed sus en moarn sa! Mensen kunnen het niet op een rij krijgen en niet goed uit de woorden komende ministers en nieuwslezers, het wordt haast gewoon. Een leugen kan met leugens overeind gehouden worden. Willen we dat het stopt! Dan moet er gezegd worden dat het fout is en dat men opnieuw moet beginnen. Het bouwen van een huis begint bij de architect (onze Heer). De grond moet goed zijn en het fundament recht en gefundeerd, immers 1 fout in het fundament en het dak hangt scheef.
“Een blind vertrouwen in de overheid is de grootste vijand van de waarheid.” Een uitspraak van Albert Einstein. Onze Overheid is aan De Heer en Zijn Zoon Jezus, en middels Het Evangelie heeft God ons door Zijn profeten het laten optekenen in De Bijbel. De Bijbel, het meest gelezen boek op aarde, waar alles in beschreven staat wat in geen miljoen boeken genoemd kan worden. En toch word vaak voorbij gegaan aan Het Woord en word er geen acht geslagen op Israël. Wij mogen geënt zijn op de edele olijfboom en al eens eerder genoemd; hoe kan het dat veel uitvindingen voortkomen uit het kleinste volk op aarde? Men zou kunnen zeggen dat Israël het knapste jongetje van de klas is. God heeft Zijn Volk gezegend en wat doen de Verenigde Naties en aan welke kant staat de kerk vaak? Psalm 2 legt de vinger heel goed op de zere plek, hoe waarheidsgetrouw is de Bijbel, waar ondermeer ook in staat dat we uit Babylon moeten gaan! Ga weg uit Babylon… wolle wy hearre by in folk sûnder kennis?
It tsjuster kin mar op ien wize opheldere wurde, ljocht ja ljocht oer keningen en polityk en ljocht efter ús foardoarren (ieder huisje heeft zijn kruisje). Wat soe it moai wêze dat in boer op syn fee passe mei en it lân bewurkje mei, as it kin! Subsydzje en in soad papier mei moaie ferhalen fan oerheden bringe minsken fan de mik. At de bakker fertelle moat wat de timmerman dwaan moat en de timmerman de bakker dan krije wy brúnbakt hout en seachsel yn 'e bôle!
Het afdwalen van de kern brengt ons in een strik, laat je blik daarom zijn op Jezus. Hebt u, heb jij vragen? De kerk lijkt verder weg dan ooit maar dominee en jeugdwerker kunnen wellicht iets voor u of jou betekenen, en het punt een komma mag worden en u/jij gehoord wordt.
God heeft een plan en wil dat we vertrouwen op hem en in Yeshua de Messias, en dat we in Zijn naam de satan uit ons leven bannen. De wereld ziet dit niet, omdat ze niet ziet wat Israël in dit geheel betekent, de verbonden die God met Israël heeft gesloten. Alleen met Israël…. In Romeinen 15;10 stiet; Verheug u, heidenen samen met zijn volk (Israël).
Voordat wij gezegend kunnen worden moeten wij ook een keuze maken en geënt worden op Israël. Bid voor uw naasten maar zeker ook voor Israël. Op Youtube stiet; “Vaste rots van mijn behoud”, is alhiel fan dizze tiid. B.T.
In memoriam: Gerrit Wierda
Maandag 18 januari 2021 is Gerrit Wierda overleden op de leeftijd van 77 jaar. Echtgenoot van Tineke Wierda-Jansma, lieve heit en grutske pake. Hij woonde aan de Hikkaarderdyk 40. Voorop de rouwbrief staat een foto van Gerrit. Hij kijkt uit over het weidse land, de koeien lopen in de wei en het uitzicht is tot aan de horizon. Vele zegeningen heeft hij samen met Tineke mogen ontvangen in huwelijk, gezin en in het werk op de boerderij. Dankbaar was hij daarvoor. En ook toen er zorgen kwamen, bleef Gerrit altijd verder kijken dan de muren om hem heen. Nu hij gestorven is, mogen wij hem geborgen weten in Gods handen. Maandag 25 januari werd de afscheidsdienst in besloten kring gehouden in de Tsjerke oan ‘e Ie. Gelukkig was het mogelijk voor vele mensen om thuis mee te luisteren. In de dienst stonden woorden uit 1 Korinthe 13 centraal: het lied van de liefde. Met het overlijden van Gerrit is niet alles weg. De wereld waarin hij leefde, blijft, herinneringen blijven. En de liefde blijft. Want liefde is bijzonder en schept banden dwars door de dood heen. De liefde is van God en de liefde houdt ons mensen in het hier en nu op de been. Liefde bewaart voor verbittering en ongeduld. Liefde geeft moed voor vandaag en uitzicht op morgen. We wensen Tineke, de kinderen en kleinkinderen en de overige familie en vrienden troost van God toe.
Dat in deze moeilijke dagen de liefde van God hun hart mag vervullen en dat zij zich door die liefde laten leiden. Na de afscheidsdienst vond de begrafenis plaats op het kerkhof bij de kerk op de terp in Burdaard.
In memoriam: Hendrik van der Werff
Woensdag 20 januari 2021 is Hendrik van der Werff overleden op de leeftijd van 75 jaar. Echtgenoot van Griet van der Werff-Bonnema, heit en pake. Hij woonde aan de Wânswerterdyk, nummer 33. Hendrik was een vrolijke en positieve man. Niet iemand die denkt in problemen, maar iemand die altijd weer zoekt naar een goede oplossing. Daarom voor zijn vrouw en kinderen een stabiele factor, een man, een heit en pake waar je op kunt steunen. Zijn gezondheid werd al jarenlang steeds minder. Hij probeerde zo goed mogelijk ermee te leven. Toen het einde kwam, kon Hendrik zich overgeven in Gods armen. Dinsdag 26 januari werd de afscheidsdienst gehouden in de Tsjerke oan ‘e Ie. Ook nu mochten er weinig mensen in de dienst aanwezig zijn, velen keken of luisterden thuis mee. In de dienst lazen we uit Psalm 103. In die Psalm staat dat het leven van mensen beperkt is en grenzen kent. Hendrik zelf vergeleek dit met een duimstok, voor hem bekend gereedschap. Met een duimstok kun je meten en dat geeft duidelijkheid. Maar een duimstok is niet langer dan een meter. Hendrik was dankbaar voor zijn leven en probeerde van elke centimeter te genieten. Maar er komt een eind aan. Het geloof laat verder kijken dan onze menselijke grenzen. God is tot in eeuwigheid barmhartig en de dood is door Jezus Christus overwonnen. We wensen Griet, kinderen en kleinkinderen en de overige familie en vrienden troost en nabijheid van God toe. Na de afscheidsdienst vond de begrafenis plaats op het kerkhof bij de kerk in Reitsum.
In Memoriam: Pieter Kingma
Zondag 31 januari 2021 overleed Pieter Kingma op de leeftijd van 89 jaar. Echtgenoot van Iebeltje Kingma-Spijksma, Obermanstrjitte 18. Pieter Kingma was twee weken erg ziek. Zelf bleef hij hopen op een wonder, zijn vertrouwen in de macht van God was groot. Pieter Kingma probeerde te kijken naar het kruis van Golgotha waar Jezus stierf om ook hem te bevrijden. Daar zocht Pieter Kingma zijn fundament. Toen bleek dat hij het niet zou redden, kon hij schuilen bij Jezus Christus, zijn Heere en Herder. Aan een lang en actief leven is een einde gekomen. We wensen zijn vrouw Ypie, de kinderen en kleinkinderen en overige familie en vrienden troost van God toe. Maandag 8 februari is de afscheidsdienst gehouden in de Tsjerke oan 'e Ie waarna de begrafenis plaats vond. In het volgende kerkblad zal een uitgebreider In Memoriam geplaatst worden.
Kerkdiensten
Nog steeds kunnen we nog niet op zondag naar de kerk te gaan. Gelukkig zijn anno 2021 vele manieren om toch een kerkdienst te volgen. Omrop Fryslân is een mooie mogelijkheid. Via internet zijn er ook veel mogelijkheden. Ook bij onze gemeente
Burdaard-Wânswert-Jislum hebben we de luistermogelijkheid via kerkomroep.nl Niet alle gemeenteleden hebben de internet-kennis of internetmogelijkheid. Zou u graag een kerkdienst van onze gemeente willen volgen dan is er zeker de wil om het voor u na te gaan of het kan. Het is mogelijk om een dienst die geweest is te beluisteren. Wij kunnen dan een opname op een CD verzorgen. Deze kan worden bezorgd en later weer worden opgehaald/ gewisseld. Heeft u vragen?
vraag aan: S. van der Velde / P. Reitsma
Bericht van ds. A. van Duinen
Van jullie gemeente mocht ik een prachtige bos bloemen ontvangen vanwege mijn 25-jarig ambtsjubileum. Het is alweer 25 jaar geleden dat ik tot predikant werd bevestigd in de kerk te Reitsum. Vele malen heb ik diensten geleid in Burdaard en Wânswert en was betrokken bij het kerkelijk werk in die gemeenten. Deze dagen gingen mijn gedachten nog vaak weer terug naar onze jaren in Burdaard, Reitsum en Wanswerd. Veel namen en gezichten van gemeenteleden kwam mij weer voor de geest. Het was een goede tijd en we hebben er mooie dingen meegemaakt. We waren er bijvoorbeeld ook bij toen de laatstgehouden Elfstedentocht op 4 januari 1997 werd verreden. Er is veel veranderd in die 25 jaar. In Burdaard was, toen ik daar kwam, nog een fulltime gereformeerd predikant. Wânswert was een kleine, maar zelfstandige gemeente. Nu is de kerkelijke situatie heel anders. Dat is bijna overal zo. Maar ik ben dankbaar dat ik al die jaren predikant heb mogen zijn en mijn werk in gezondheid heb kunnen verrichten. Vanuit Friesland ging mijn weg naar Zwammerdam en daarna naar Loosdrecht. Daar heb ik meegemaakt dat de gemeenten van Oud- en Nieuw-Loosdrecht zijn samengevoegd. Nogmaals dank voor de mooie bos bloemen en een hartelijke groet aan de gemeente. Met vriendelijke groet, Ds. A. van Duinen
Bedankt!
In deze zorgvolle tijd, zo direct nabij. Memoriam voor hen die ons zijn ontvallen. Gemeenteleden die in ziekenhuizen verblijven. Met elkaar de weg verder gaan. De zondagse kerkdienst is een brug over wat we tegenkomen. Namens vele gemeenteleden, wil ik als voorzitter van de kerkenraad, gemeenteleden bedanken, die met veel inzet voor elkaar, maken dat we op zondag via kerkomroep met elkaar verbonden blijven. Kosters bedankt, het Coronateam bedankt, beameraars bedankt, kerkenraadsleden bedankt, dominee bedankt. Bedankt voor hen die ik ook had moeten noemen. De inzet is om elkaar te steunen en hoop te geven. Het laatste lied van de kerkdienst op 24 januari was; “Ga met God, Vaya con Dios, á Dieu”, dat wens ik jullie allen toe.
Namens de kerkenraad, Sijbren van der Velde
'======================================================
Meditatie
De hoop is als…. een betrouwbaar en zeker anker voor de ziel en gaat ons voor tot voorbij het voorhangsel Hebreeën 6: 8
Het anker als beeld van de hoop. Daar wil ik in deze meditatie kort even met u bij stilstaan. Laten we eens proberen de taal van de verbeelding tot ons te laten spreken. De exacte wetenschap hanteert vooral de taal van de berekening; en dat is goed; dat heeft ons al veel vooruitgang opgeleverd. Toch denk ik dat we, om het menselijk bestaan te duiden, naast de taal van de berekening ook de taal van de verbeelding nodig hebben. Jezus gebruikt in het evangelie ook gelijkenissen om het koninkrijk en het koningschap voor ons uit te leggen.
Deze keer het beeld van een anker. Zo’n anker is aan boord van menig schip een onmisbaar attribuut. Er is één groot verschil met alle andere scheepsgerei: het anker zul je overboord moeten gooien om er profijt van te hebben. Zo is het ook met het geloof en met de hoop: het vindt nergens houvast in onszelf. Wij moeten het buiten onszelf zoeken bij God, in Christus. Al zou je het anker zo diep mogelijk onder in het schip leggen, dan nog biedt het geen houvast. Stel dat het een heel zwaar anker is en je legt het onder in het schip, misschien dat je boot daardoor wat stabieler wordt, maar houvast vind je niet!
Het geloof kunnen we niet in onszelf en in ons eigen denken verankeren. Ook niet in de ‘ware humaniteit’ of in een moreel appel om zo medemenselijk mogelijk te zijn; hoe edel en mooi het ook klinkt. Het zal vroeg of laat een doodlopende weg blijken te zijn; we blijven in hetzelfde rondje ronddraaien en blijven als het er op aankomt op onszelf aangewezen. Vandaar dat de schrijver van Hebreeën zegt: “het gaat ons voor (lees dat ook als: ‘Het gaat ons denken te boven’) tot voorbij het voorhangsel”. Dat voorhangsel maakt in de tempel scheiding tussen het Heilige en het Heilige der Heiligen, maar ook buiten de tempel is het de scheidingslijn tussen God en ons mensen.
Alleen de Hogepriester gaat op Grote Verzoendag het Heilige der Heiligen binnen. Zo is de Here Jezus; nadat Hij eerst met Kerst onze werkelijkheid binnengekomen was, op Hemelvaart die andere werkelijkheid binnengegaan. Het anker is tot in de hemel uitgeworpen; en dat geeft houvast.
Geloven vraagt om een sprong, maar het is geen sprong in het duister. Het is een sprong naar het licht, een sprong vol van hoop. U zou misschien Handelingen 27: 21-26 eens kunnen lezen, over Paulus die als gevangene aan boord van een schip naar Rome wordt vervoerd. Ze raken dan in zwaar weer verzeild. Maar de apostel roept zijn medeopvarenden op om moed te houden. Want, zegt hij: ‘We zullen het schip wel verliezen’, maar zelf zullen we ‘op één of ander eiland stranden’.
Nu kun je zo’n verhaal lezen als een historisch verslag uit het leven van Paulus. Maar ik geloof dat deze verhalen ons meer willen vertellen. Ze vertellen van de God op Wie Paulus zijn vertrouwen stelde en op Wie ook wij ons vertrouwen mogen stellen. Het schip (elders, in 2 Kor. 5, noemt Paulus het “de aardse tent waarin wij wonen”) zullen we prijs moeten geven, maar zelf zullen we ‘op één of ander eiland stranden’. ‘Wij hebben ’s Vaders zoon aan boord, en ’t veilig strand voor oog’. Wat een voorrecht te mogen geloven dat ons leven verankerd is in deze God.
“Ik heb de vaste grond gevonden, waarin mijn anker eeuwig hecht” (en natuurlijk geldt: ook als het schip stevig aan het anker ligt, wordt het door de golven soms nog hevig heen en weer geslingerd ...) ds. A. Elverdink
Op nei Peaske
It is wer tiid ús ta te rieden
op syn paad dy’t Jezus hjir doe rûn
foar ús, woe sa syn leafde biede
oan ús dat foel yn Gods genedegrûn
sdb
Protestantse Kerk zet komende jaren stevig in op toekomstgericht kerk-zijn
Meer over Synode Visienota 'Van U is de toekomst' Het strategisch beleidskader is op vrijdag 29 januari 2021 vastgesteld door het moderamen na het peilen van de mening van de generale synode. Tijdens de buitengewone moderamenvergadering die vrijdag digitaal plaatsvond kon het beleidskader rekenen op groot draagvlak onder synodeleden. Er is veel enthousiasme over de toekomstgerichte beweging die de Protestantse Kerk, en dus ook haar dienstenorganisatie, wil inzetten. Men erkent de urgentie van deze beweging. Het beleidskader geeft kaders en richting aan voor de dienstenorganisatie voor de periode 2021-2024, die passen binnen de door de generale synode uitgezette kaders, te weten de visienota ‘Van U is de toekomst’ (door de generale synode aanvaard in juni 2020) en generale regeling voor de dienstenorganisatie.
Samen zoeken naar nieuw toekomstperspectief. Geïnspireerd door de visienota wil de dienstenorganisatie samen met gemeenten en classicale vergaderingen zoeken naar nieuw toekomstperspectief. Daarnaast is er de afgelopen jaren in de classes bestuurlijk een nieuwe situatie ontstaan. Er is behoefte aan meer ondersteuning in het werk van de classicale vergaderingen. Predikanten hebben eveneens sterke behoefte aan meer ondersteuning, en er zijn signalen dat voor kerkelijk werkers en pioniers hetzelfde geldt. De ontwikkeling van het ledenaantal van onze kerk laat een stevige krimp zien; vooral jonge generaties vinden in onze kerk geen passende bedding voor hun geloofsbeleving. Gemeenten geven zelf ook aan moeilijk aansluiting te vinden bij de leefwereld van jongeren.
Stevige agenda. Voor de dienstenorganisatie volgt uit de onderzoeken en analyses ook een stevige agenda. Er is een transformatie van de dienstenorganisatie nodig om echt van betekenis te kunnen blijven voor de kerk. De veelheid van doelen, diensten en producten maken het aanbod van de dienstenorganisatie te diffuus. Het huidige aanbod sluit te weinig aan bij de vragen waar gemeenten mee worstelen. Daarbij wordt de dienstenorganisatie vaak als te zendend ervaren.
Luisteren naar gemeenten. Om te voorkomen dat de dienstenorganisatie een dienstverleningsmodel ontwikkelt dat niet aansluit op de behoeften van gemeenten, gaat de dienstenorganisatie in 2021 eerst het land in om te luisteren naar gemeenten. Bij welke toekomstgerichte vragen hebben zij advies nodig? Op welke wijze willen zij door de dienstenorganisatie ondersteund worden? De bedoeling is dat deze luisterronde in september 2021 start. 'De toekomst open tegemoet' - Beleidskader voor de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk bij de visienota ‘Van U is de toekomst’
Meedenken? Als gemeente meedenken over de ontwikkeling van dienstverlening rond toekomstgericht kerk-zijn? Dit artikel is enigszins ingekort u kunt het vinden op de website van de PKN en u kunt als u het wil, hieraan deelnemen. red. Reitsum c.a.
Een volk zonder kennis…
Yn Hosea 4 stiet in beskreauwing fan eartiids, mar soe samar oer hjoed gean kinne. In Hosea geeft God een scheidbrief aan Israël dit heeft te maken met het ontrouwe volk Israël. Komt later gelukkig allemaal weer goed. Hoort des HEEREN woord, gij kinderen Israëls! want de HEERE heeft een twist met de inwoners des lands, omdat er geen trouw, en geen weldadigheid, en geen kennis van God in het land is 2 Maar vloeken en liegen, en doodslaan, en stelen, en overspel doen; zij breken door, en bloedschulden raken aan bloedschulden. 3 Daarom zal het land treuren, en een iegelijk, die daarin woont, kwelen, met het gedierte des velds, en met het gevogelte des hemels; ja, ook de vissen der zee zullen weggeraapt worden. 4 Doch niemand twist noch bestraft iemand; want uw volk is als die met den priester twisten. En yn fers 6 stiet; Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is; dewijl gij de kennis verworpen hebt, heb Ik u ook verworpen, dat gij Mij het priesterambt niet zult bedienen; dewijl gij de wet uws Gods vergeten hebt, zal Ik ook uw kinderen vergeten.We zien tegenwoordig nieuwslezers, kranten, internetmedia en meer… hjoed sus en moarn sa! Mensen kunnen het niet op een rij krijgen en niet goed uit de woorden komende ministers en nieuwslezers, het wordt haast gewoon. Een leugen kan met leugens overeind gehouden worden. Willen we dat het stopt! Dan moet er gezegd worden dat het fout is en dat men opnieuw moet beginnen. Het bouwen van een huis begint bij de architect (onze Heer). De grond moet goed zijn en het fundament recht en gefundeerd, immers 1 fout in het fundament en het dak hangt scheef.
“Een blind vertrouwen in de overheid is de grootste vijand van de waarheid.” Een uitspraak van Albert Einstein. Onze Overheid is aan De Heer en Zijn Zoon Jezus, en middels Het Evangelie heeft God ons door Zijn profeten het laten optekenen in De Bijbel. De Bijbel, het meest gelezen boek op aarde, waar alles in beschreven staat wat in geen miljoen boeken genoemd kan worden. En toch word vaak voorbij gegaan aan Het Woord en word er geen acht geslagen op Israël. Wij mogen geënt zijn op de edele olijfboom en al eens eerder genoemd; hoe kan het dat veel uitvindingen voortkomen uit het kleinste volk op aarde? Men zou kunnen zeggen dat Israël het knapste jongetje van de klas is. God heeft Zijn Volk gezegend en wat doen de Verenigde Naties en aan welke kant staat de kerk vaak? Psalm 2 legt de vinger heel goed op de zere plek, hoe waarheidsgetrouw is de Bijbel, waar ondermeer ook in staat dat we uit Babylon moeten gaan! Ga weg uit Babylon… wolle wy hearre by in folk sûnder kennis?
It tsjuster kin mar op ien wize opheldere wurde, ljocht ja ljocht oer keningen en polityk en ljocht efter ús foardoarren (ieder huisje heeft zijn kruisje). Wat soe it moai wêze dat in boer op syn fee passe mei en it lân bewurkje mei, as it kin! Subsydzje en in soad papier mei moaie ferhalen fan oerheden bringe minsken fan de mik. At de bakker fertelle moat wat de timmerman dwaan moat en de timmerman de bakker dan krije wy brúnbakt hout en seachsel yn 'e bôle!
Het afdwalen van de kern brengt ons in een strik, laat je blik daarom zijn op Jezus. Hebt u, heb jij vragen? De kerk lijkt verder weg dan ooit maar dominee en jeugdwerker kunnen wellicht iets voor u of jou betekenen, en het punt een komma mag worden en u/jij gehoord wordt.
God heeft een plan en wil dat we vertrouwen op hem en in Yeshua de Messias, en dat we in Zijn naam de satan uit ons leven bannen. De wereld ziet dit niet, omdat ze niet ziet wat Israël in dit geheel betekent, de verbonden die God met Israël heeft gesloten. Alleen met Israël…. In Romeinen 15;10 stiet; Verheug u, heidenen samen met zijn volk (Israël).
Voordat wij gezegend kunnen worden moeten wij ook een keuze maken en geënt worden op Israël. Bid voor uw naasten maar zeker ook voor Israël. Op Youtube stiet; “Vaste rots van mijn behoud”, is alhiel fan dizze tiid. B.T.
In memoriam: Gerrit Wierda
Maandag 18 januari 2021 is Gerrit Wierda overleden op de leeftijd van 77 jaar. Echtgenoot van Tineke Wierda-Jansma, lieve heit en grutske pake. Hij woonde aan de Hikkaarderdyk 40. Voorop de rouwbrief staat een foto van Gerrit. Hij kijkt uit over het weidse land, de koeien lopen in de wei en het uitzicht is tot aan de horizon. Vele zegeningen heeft hij samen met Tineke mogen ontvangen in huwelijk, gezin en in het werk op de boerderij. Dankbaar was hij daarvoor. En ook toen er zorgen kwamen, bleef Gerrit altijd verder kijken dan de muren om hem heen. Nu hij gestorven is, mogen wij hem geborgen weten in Gods handen. Maandag 25 januari werd de afscheidsdienst in besloten kring gehouden in de Tsjerke oan ‘e Ie. Gelukkig was het mogelijk voor vele mensen om thuis mee te luisteren. In de dienst stonden woorden uit 1 Korinthe 13 centraal: het lied van de liefde. Met het overlijden van Gerrit is niet alles weg. De wereld waarin hij leefde, blijft, herinneringen blijven. En de liefde blijft. Want liefde is bijzonder en schept banden dwars door de dood heen. De liefde is van God en de liefde houdt ons mensen in het hier en nu op de been. Liefde bewaart voor verbittering en ongeduld. Liefde geeft moed voor vandaag en uitzicht op morgen. We wensen Tineke, de kinderen en kleinkinderen en de overige familie en vrienden troost van God toe.
Dat in deze moeilijke dagen de liefde van God hun hart mag vervullen en dat zij zich door die liefde laten leiden. Na de afscheidsdienst vond de begrafenis plaats op het kerkhof bij de kerk op de terp in Burdaard.
In memoriam: Hendrik van der Werff
Woensdag 20 januari 2021 is Hendrik van der Werff overleden op de leeftijd van 75 jaar. Echtgenoot van Griet van der Werff-Bonnema, heit en pake. Hij woonde aan de Wânswerterdyk, nummer 33. Hendrik was een vrolijke en positieve man. Niet iemand die denkt in problemen, maar iemand die altijd weer zoekt naar een goede oplossing. Daarom voor zijn vrouw en kinderen een stabiele factor, een man, een heit en pake waar je op kunt steunen. Zijn gezondheid werd al jarenlang steeds minder. Hij probeerde zo goed mogelijk ermee te leven. Toen het einde kwam, kon Hendrik zich overgeven in Gods armen. Dinsdag 26 januari werd de afscheidsdienst gehouden in de Tsjerke oan ‘e Ie. Ook nu mochten er weinig mensen in de dienst aanwezig zijn, velen keken of luisterden thuis mee. In de dienst lazen we uit Psalm 103. In die Psalm staat dat het leven van mensen beperkt is en grenzen kent. Hendrik zelf vergeleek dit met een duimstok, voor hem bekend gereedschap. Met een duimstok kun je meten en dat geeft duidelijkheid. Maar een duimstok is niet langer dan een meter. Hendrik was dankbaar voor zijn leven en probeerde van elke centimeter te genieten. Maar er komt een eind aan. Het geloof laat verder kijken dan onze menselijke grenzen. God is tot in eeuwigheid barmhartig en de dood is door Jezus Christus overwonnen. We wensen Griet, kinderen en kleinkinderen en de overige familie en vrienden troost en nabijheid van God toe. Na de afscheidsdienst vond de begrafenis plaats op het kerkhof bij de kerk in Reitsum.
In Memoriam: Pieter Kingma
Zondag 31 januari 2021 overleed Pieter Kingma op de leeftijd van 89 jaar. Echtgenoot van Iebeltje Kingma-Spijksma, Obermanstrjitte 18. Pieter Kingma was twee weken erg ziek. Zelf bleef hij hopen op een wonder, zijn vertrouwen in de macht van God was groot. Pieter Kingma probeerde te kijken naar het kruis van Golgotha waar Jezus stierf om ook hem te bevrijden. Daar zocht Pieter Kingma zijn fundament. Toen bleek dat hij het niet zou redden, kon hij schuilen bij Jezus Christus, zijn Heere en Herder. Aan een lang en actief leven is een einde gekomen. We wensen zijn vrouw Ypie, de kinderen en kleinkinderen en overige familie en vrienden troost van God toe. Maandag 8 februari is de afscheidsdienst gehouden in de Tsjerke oan 'e Ie waarna de begrafenis plaats vond. In het volgende kerkblad zal een uitgebreider In Memoriam geplaatst worden.
Kerkdiensten
Nog steeds kunnen we nog niet op zondag naar de kerk te gaan. Gelukkig zijn anno 2021 vele manieren om toch een kerkdienst te volgen. Omrop Fryslân is een mooie mogelijkheid. Via internet zijn er ook veel mogelijkheden. Ook bij onze gemeente
Burdaard-Wânswert-Jislum hebben we de luistermogelijkheid via kerkomroep.nl Niet alle gemeenteleden hebben de internet-kennis of internetmogelijkheid. Zou u graag een kerkdienst van onze gemeente willen volgen dan is er zeker de wil om het voor u na te gaan of het kan. Het is mogelijk om een dienst die geweest is te beluisteren. Wij kunnen dan een opname op een CD verzorgen. Deze kan worden bezorgd en later weer worden opgehaald/ gewisseld. Heeft u vragen?
vraag aan: S. van der Velde / P. Reitsma
Bericht van ds. A. van Duinen
Van jullie gemeente mocht ik een prachtige bos bloemen ontvangen vanwege mijn 25-jarig ambtsjubileum. Het is alweer 25 jaar geleden dat ik tot predikant werd bevestigd in de kerk te Reitsum. Vele malen heb ik diensten geleid in Burdaard en Wânswert en was betrokken bij het kerkelijk werk in die gemeenten. Deze dagen gingen mijn gedachten nog vaak weer terug naar onze jaren in Burdaard, Reitsum en Wanswerd. Veel namen en gezichten van gemeenteleden kwam mij weer voor de geest. Het was een goede tijd en we hebben er mooie dingen meegemaakt. We waren er bijvoorbeeld ook bij toen de laatstgehouden Elfstedentocht op 4 januari 1997 werd verreden. Er is veel veranderd in die 25 jaar. In Burdaard was, toen ik daar kwam, nog een fulltime gereformeerd predikant. Wânswert was een kleine, maar zelfstandige gemeente. Nu is de kerkelijke situatie heel anders. Dat is bijna overal zo. Maar ik ben dankbaar dat ik al die jaren predikant heb mogen zijn en mijn werk in gezondheid heb kunnen verrichten. Vanuit Friesland ging mijn weg naar Zwammerdam en daarna naar Loosdrecht. Daar heb ik meegemaakt dat de gemeenten van Oud- en Nieuw-Loosdrecht zijn samengevoegd. Nogmaals dank voor de mooie bos bloemen en een hartelijke groet aan de gemeente. Met vriendelijke groet, Ds. A. van Duinen
Bedankt!
In deze zorgvolle tijd, zo direct nabij. Memoriam voor hen die ons zijn ontvallen. Gemeenteleden die in ziekenhuizen verblijven. Met elkaar de weg verder gaan. De zondagse kerkdienst is een brug over wat we tegenkomen. Namens vele gemeenteleden, wil ik als voorzitter van de kerkenraad, gemeenteleden bedanken, die met veel inzet voor elkaar, maken dat we op zondag via kerkomroep met elkaar verbonden blijven. Kosters bedankt, het Coronateam bedankt, beameraars bedankt, kerkenraadsleden bedankt, dominee bedankt. Bedankt voor hen die ik ook had moeten noemen. De inzet is om elkaar te steunen en hoop te geven. Het laatste lied van de kerkdienst op 24 januari was; “Ga met God, Vaya con Dios, á Dieu”, dat wens ik jullie allen toe.
Namens de kerkenraad, Sijbren van der Velde
'======================================================
